Overweeg jij een bezoek aan de Apenheul met kinderen? Wij zijn er onlangs geweest met ons zoontje Jax. Als je kind(eren) net zo’n apen fan zijn als die van ons zit je sowieso goed. Hier gaat het sinds Jungleboek alleen nog maar over apen. Pokémon is alweer zó 2021. Wil je weten hoe wij ons bezoek hebben ervaren? Je leest het in onderstaand artikel.

Over de Apenheul

Inmiddels bestaat de apenheul al 50 jaar en is het sinds die tijd flink uitgebreid. Het is allemaal begonnen met een Rotterdamse fotograaf die in de jaren 60 een paar dwergaapjes kocht in de dierenwinkel -iets wat toen gewoon nog kon-. De apen kregen al snel jongen en zo ontstond het concept van de Apenheul: een plek waar de apen in de natuur verblijven en niet in hokken.

De Apenheul ligt in Apeldoorn in een mooie groene omgeving. In het park leven momenteel 35 soorten aapjes. Een hoop soorten lopen los en dat maakt het nog interessanter voor kinderen. Helaas lopen de doodskopaapjes momenteel niet meer los. Dit zijn toch wel de bekendste van het park, omdat ze vaak overal opklimmen en aan hangen. Hoe leuk is dat! Maar helaas, we hadden kennelijk 1,5 jaar eerder moeten gaan.

De beleving voor kinderen in de Apenheul

Het park is erg groen en het voelt bijna als een boswandeling. Dit is een pluspunt. Je ziet dat er veel aandacht is voor het welzijn van de apen. Verblijven zijn groot en ogen natuurlijk. Op de plekken waar apen loslopen zijn veel medewerkers aanwezig om ervoor te zorgen dat kinderen geen apen optillen of aaien.

Los lopende aapjes


Het leukste gebied waar de apen los liepen waren bij de ringstaartmaki’s. Enigszins argwanend liepen wij het volgende gebied in voor loslopende apen. In andere gebieden waar apen los liepen waren ze erg ver weg en hoog in de bomen. Daarom kan het park snel vervelen voor de allerkleinsten. Het is tenslotte lastig om enthousiast te zijn over iets dat amper te zien is.

Eenmaal aangekomen liepen ook de ringstaartmaki’s hoog in de bomen. Maar toen we even verderop een informatiebord stonden te lezen, kwamen er van alle kanten ringstaartmaki’s naar beneden geklommen. Ze zaten ineens naast ons zoontje, renden voor zijn voeten, sprongen boven zijn hoofd en dat was toch wel even indrukwekkend en cool. We hebben kennelijk wel geluk gehad want toen we er even later nog een keer doorheen liepen was er geen aap te bespeuren.

De andere verblijven

Naast de gebieden waar de apen los lopen zijn er een aantal plekken met grotere apen. Denk aan koning Louis (orang-oetan), gorilla’s en chimpansees. Door het mooie natuurgebied waar zij leven zijn ze helaas niet van heel dicht bij te bewonderen.

Het chimpansee verblijf in de Apenheul

Wel zijn er rondom de verblijven in de Apenheul leuke activiteiten te vinden voor kinderen. Zo heb je bij de orang-oetans een apenhand om te vergelijken hoe veel groter zo’n hand is. De spanwijdte van de armen van een orang-oetan, ga daar maar eens naast staan, dan zie je pas het verschil. Ook zijn er apenoefeningen waarbij je aan een touw moet trekken om te zien hoe sterk je bent; baby, peuter, volwassen chimpansee. Er trokken wel 4 kinderen aan het touw maar ze kwamen niet boven de kracht van een baby uit. Echt heel komisch om te zien.

Speeltuinen in de Apenheul

Er zijn in de Apenheul meerdere speelplekken voor kinderen te vinden. Zo is er een apen-bos met houten toestellen om te klimmen en te klauteren. Er zijn verspreid door het park nog meer klim en klauter toestellen te vinden. Daarnaast zijn er genoeg apen-beelden, (interactieve) borden met feiten, geluiden en weetjes, een foto hokje en er verschillende apen-borden waar je je hoofd even doorheen kan steken voor een foto.

De Apenheul met kinderen, hoelang heb je nodig?

Vooral voor de allerkleinsten mist de beleving omdat de apen vaak alleen in de verte zichtbaar zijn. Al met al waren wij zo’n 3 uurtjes in het park. De speeltuin was voor onze peuter niet zo interessant omdat het vooral grote klautertoestellen zijn. Voor oudere kinderen is de Apenheul leuk maar ook leerzaam. Hier spelen ze goed op in met een ‘speur tas’ die je voor €5 kan bestellen, deze ontvang je na aankoop bij de entree. Er zit een (papieren) verrekijker in, een apenheul pet en een notitieblok waar je apen kan afvinken als je ze bent tegen gekomen in het park. Overal zag je enthousiaste kinderen met hun petje op apen aan het zoeken en afvinken.

Praktische zaken met kinderen in de Apenheul:

  • Toiletten: Gelukkig zijn er in dit park heel veel toiletten te vinden, heel prettig als je een coole peuter hebt die net zonder luier op pad gaat. Ondanks het compacte formaat van de Apenheul ben ik wel een stuk of 4 toiletgebouwen tegen gekomen.

  • Eten & drinken: In de apenheul zijn ongeveer net zoveel snacklocaties te vinden als apen. Zelfs een bitterballenkraam. Ook zie je veel leuke acties met koffie + muffin + knuffelaap. Dat betekend: heel hard lopen zodra je kind het reclamebord ziet.

  • Toegankelijkheid met kinderenwagen/rolstoel/buggy: De toegankelijkheid is een groot pluspunt. Ook al waren wij zonder buggy, het is duidelijk te zien dat de gangpaden hiervoor gemaakt zijn. Alles was breed opgezet en was er genoeg plek om de buggy ergens neer te zetten. Als je kindje nog niet ver kan lopen is het goed om te weten dat het van de parkeerplaats tot aan het park zo’n 10 tot 15 minuten lopen is. Een buggy is dan geen overbodige luxe.

Onze conclusie?

De Apenheul is een prachtig park, je ziet alleen al aan de verblijven dat het welzijn van de dieren voorop staat. Of de apenheul geschikt is voor kinderen van alle leeftijden? Baby’s en peuters zullen er minder aan hebben dan oudere kinderen. Maar, elk kind is anders. Misschien dat jouw peuter wél gefocust is op dieren in de verte. En voor een baby, die geniet vast van de heerlijke wandeling door al het groen 😉

Toch liever een ander dierenpark? Kijk dan eens bij mijn blog over de leukste 8 dierentuinen in Nederland.

Moderneouders

Leuk dat je er bent!

Wij zijn Sidney, Kimberly en Jax. Naast onze fulltime baan en school maken wij graag mooie (verre) reizen. Want, herinneringen maken vinden wij veel belangrijker dan bezittingen.

Naast de vele reistips voor ouders met kinderen vind je hier ook tips over de leukste uitjes, het ouderschap en leuke blogs speciaal voor moeders.

Volg ons op Instagram:

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten zoals deze:

Welk kleurtype ben ik?

Welk kleurtype ben ik?

Welk kleurtype ben ik? Is de vraag waar ik onlangs een hoop tijd en aandacht aan heb besteed. Dit na een interessant verhaal van een collega, zij had tijdens een workshop een kleuranalyse laten uitvoeren. Hier kreeg zij alle informatie over de 4 kleurtypes, ook wel de...

Welke broek past bij mijn figuur?

Welke broek past bij mijn figuur?

Welke broek past bij mijn figuur? Elk figuur maar ook elke broek is anders. Ze komen in allerlei vormen en maten. Je kent het wel, je bent heerlijk aan het (online) shoppen tot je een prachtige broek tegen komt, die moét je hebben, en je koopt hem. Thuis lijkt de...