De Efteling met kinderen
Moderne Ouders Uitjes met kinderen

Efteling met kinderen, alle informatie voor een geweldig dagje uit

Wil jij naar de Efteling met kinderen? De Efteling is zonder twijfel het gaafste pretpark in Nederland, zeker met kinderen. Wil je weten voor welke leeftijden de Efteling geschikt is, welke faciliteiten er zijn en hoe je je dag indeelt? Lees dan snel verder.

Efteling met kinderen, in welk seizoen moet je gaan?

Als je nog de luxe hebt om de schoolvakanties over te slaan zou ik dat zeker doen. De meivakantie, juli en augustus zijn dé maanden voor een bezoek aan de Efteling met kinderen en daarom kan het erg druk zijn. Ook de kerstvakantie doet het goed, want dan heb je de winter Efteling. Jaren geleden ging ik een keer impulsief naar de Efteling ging zonder erbij stil te staan dat het schoolvakantie was. Sommige attracties hadden een wachttijd van 90 minuten of langer (!) De Efteling kan wel heel leuk zijn in de winter (buiten de kindervakantie om). De sfeer is heel anders en het park is kerst achtig aangekleed.

Hoogseizoen in de Efteling

Ben je wel gebonden aan het hoogseizoen? Geen paniek, als je het slim aanpakt kan je ook in deze periode alles uit je bezoek halen. Tijdens ons laatste bezoek aan de Efteling hebben wij de officiële Efteling app gedownload. Hiermee kan je de actuele wachttijden van attracties zien, zien hoe ver de attractie lopen is en zelfs een navigatie met de snelste wandelroute, ideaal! Zo kies je de attractie waar je in de buurt bent en op dat moment de kortste wachtrij heeft.

Laagseizoen in de Efteling

De maanden maart t/m juni (de meivakantie uitgezonderd) zijn de rustigere maanden voor een bezoek aan het park en is de kans op goed weer groot.

De winter Efteling

Kinderen kijken hun ogen uit tijdens de winter Efteling. Alles lijkt nog magischer als je in de donkere gure namiddag met een kop warme chocolademelk door het park loopt. Tijdens de Winter Efteling zijn er extra activiteiten zoals een schaatsbaan en kan je langlaufen.

Een bezoek aan de Efteling met een baby

De Efteling is een baby-vriendelijk pretpark. Er zijn voldoende toiletten met tafels om je kind te verschonen. Een flesje kan je in elk restaurant laten opwarmen en overal zijn kinderstoelen aanwezig. Een waardevolle tip: neem een draagzak mee. Bij een groot deel van de attracties moet je je kinderwagen helemaal vooraan achterlaten, maar met een beetje pech sta je nog een half uur (of langer) in de rij.

Kolfruimtes

Er zijn een aantal kolfruimtes aanwezig in het park:

1. Het volk van Laaf – Je kunt een sleutel halen bij de EHBO post in Marerijk, links van het caroussel paleis.

2. Station de Oost – De ruimte kan geopend worden door een medewerker

3.Rust en kolfruimte Ruigrijk – Ook voor deze ruimte kan je een sleutel halen bij de EHBO post in Marerijk

**Bron: Efteling website mei 2022

Met Peuters of kleuters naar de Efteling

Het sprookjesbos in de Efteling

Voor peuters en kleuters is er genoeg te beleven in de Efteling. De bekendste plek in de Efteling is het Sprookjesbos. Al lopend door het bos kom je langs allerlei sprookjesfiguren. Denk aan Pinokkio, Doornroosje, Hans & Grietje, Roodkapje, de dansende schoentjes maar ook een spannende draak en een interactieve sprookjes boom.

In het sprookjesbos gaat het vooral om dingen bekijken. Zo worden er achter glas verhalen uit bekende sprookjes afgespeeld en zie je dansende schoentjes. Als kind vond ik het heerlijk om hier uren rond te dwalen. Onze kleine man vond er geen drol aan, destijds was hij 2 jaar oud en was hij al verslaafd aan attracties 😉

Attracties in de Efteling, wat zijn de leukste per leeftijd?

Voor de allerkleinsten:

 1. Carnaval festival – Dit is een van de leukste attracties in de Efteling voor de allerkleinste kinderen. Carnival festival is 8 minuten durende indoor attractie. In een karretje wordt je meegenomen door Jokie & Jet op reis langs allerlei landen en culturen. Vrolijke muziek en kleurtjes doen het natuurlijk bij elke peuter en kleuter goed. Echt een aanrader!
 1. De droomvlucht *momenteel gesloten – Een echte klassieker. Je kan niet naar de Efteling gaan zonder deze attractie bezocht te hebben. Het is écht magisch. Het karretje rolt op de rails langzaam in rondjes naar beneden, je komt langs de mooiste dingen: bossen met elfjes en trollen, hertjes en vlinders. Bij elk uitkijkpunt stop je even. Mijn favoriet: de witte kastelen op roze en paars kleurende manen, fonkelend en reflecterend op water. Prachtig.
Droomvlucht in de efteling
Droomvlucht in de Efteling

Voor de kleine avonturiers:

 1. Fata Morgana – Ook een indoor attractie en net zoals bij de Droomvlucht kom je langs allerlei bewegende scenes. De setting? Een Oosters paleis. In een bootje vaar je langs wijken vol armoede en rijkdom. Langs de sultan en zijn vrouwen, kamelen, tijgers en schatten. Klinkt niet echt heel kinderlijk zou je zeggen? Maar niets is minder waar. Onze man keek vooral zijn ogen uit bij de enorme tijger. Is je kind bang aangelegd? Sla de Fata Morgana dan maar over. Er zitten spannende elementen in en sommige kleine kinderen komen huilend uit het bootje. Geschikt voor alle leeftijden, naar eigen inzicht.

 2. Symbolica – Een van de nieuwere attractie van de Efteling. Symbolica is ook een overdekte attractie. Je gaat op audiëntie bij de Koning in het paleis. Eenmaal in het wagentje kan je zelf je route kiezen, links of rechtsaf, dit is interactief. Verborgen kamers, dansfeestjes en schatten zijn een aantal plekken die je bezoekt. Het is een rustige niet al te donkere familievriendelijke attractie, geschikt voor alle leeftijden.

Dit waren de 4 hoogtepunten van de Efteling, andere geschikte attracties voor peuters en kleuters zijn:

 1. Pirana – Een wild ritje in een ronde boot over de ‘rivier’. Geschikt voor alle leeftijden (onder begeleiding)
 2. Stoomcarroussel – Een ouderwetse draaimolen. Maak een rondje op een paard of in een koets
 3. De oude Tufferbaan – Laat je kindje zelf trappen over het spoor in een karretje naar keuze; een oldtimer of brandweerauto
 4. Monsieur Canibale – Ronddraaiende kopjes
 5. Polka marina – een draaimolen met bootjes
 6. Stoomtrein – Leuk voor een ritje door het park

Speeltuinen

Voor de kleintjes heeft de Efteling een speeltuin: Kleuterhof. Verwacht er niet te veel van, de speeltuin is wat verouderd. En zeg eerlijk, wie gaat er in zo’n prachtig park nou uren in een speeltuin hangen. Wel leuk voor een tussenstop voor of na de lunch.

Voor peuters en kleuters is er dus genoeg te beleven in de Efteling, maar hoe zit het in de Efteling met oudere kinderen?

De Efteling met oudere kinderen

Ga je naar de Efteling met oudere kinderen? Dan is er 1 geweldige plek en dat is Ruigrijk. Hier vindt je alle wilde achtbanen en andere stoere attracties.

Wat zijn de hoogtepunten in de Efteling met oudere kinderen?

 1. De python – is een echt begrip geworden. Iedereen kent de Python, een stalen achtbaan met een kurkentrekker en dubbele looping. De minimale lengte voor deze achtbaan is 1.20 meter.

 2. Vogelrok – De vogel Rok neemt je mee de duisternis in. Deze overdekte achtbaan is in het aardedonker, het lijkt net of je over de kop gaat omdat je niets ziet. Of.. ga je echt over de kop? Een spannende en leuke attractie. Minimale lengte is 1.20 meter.

 3. Villa Volta – In dit betoverde huis is niets wat het lijkt, als de muren om je heen gaan draaien. Het decor is prachtig en er zit een goed verhaal in. Kinderen onder de 1 meter mogen alleen mee onder begeleiding.

 4. De vliegende Hollander – Petje af voor deze attractie want wat is hij gaaaf. Baan je een weg door de toren, stap in een van de boten en bereid je voor op eeuwige verdoemenis en een wilde rit. Minimale lengte 1.20 meter.

 5. De Baron 1898 – En relatief nieuwe aanwinst. Gegarandeerd kriebels in je buik: in de Baron 1898 maak je een vrije val van 37,5 meter

Andere leuke attracties voor oudere kinderen:

 1. Max & Moritz – Een familie achtbaan, minimale lengte 1 meter
 2. Joris en de draak – Achtbaan, minimale lengte 1.20 meter
 3. De halve Maen – Schommelschip, kinderen onder de 1.20 meter alleen met begeleiding

Shows in de Efteling

Poort van Raveleijn Efteling
Poort van Raveleijn Efteling

De poort van Raveleijn: een spannende show met ridders, info en tijden vindt je op de site van de Efteling.

Een andere aanrader is de watershow Aquanura met sprookjes, dansende kikkers en ballerina’s. De show duurt 12 minuten.

Speciaal voor de kleinste kinderen is er een Jokie & Jet show in het openlucht theater.

Wat kost een dagje Efteling?

 • Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis
 • Volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar betalen tussen de €38,00 en €43,00 afhankelijk van de periode waarin je het park bezoekt.

Er zijn gelukkig regelmatig spaaracties en bij de ANWB zijn er regelmatig aanbiedingen.

Op zoek naar een low budget uitje? Ga vliegtuigspotten op Schiphol!

Is de Efteling dan echt geschikt voor alle kinderen?

Ja, voor elke leeftijd is er genoeg te beleven. Oke, ga je met je baby dan zal hij of zij zich er niets van herinneren later, maar baby-vriendelijk is het park zeker. Oudere kinderen zullen er prachtige herinneringen aan overhouden en ook voor ons als ouders is het zoveel meer dan een pretpark. Het is magisch.

Hopelijk heb je met deze tips voldoende om alles uit je bezoek te halen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *