Geblondeerd haar verzorgen
Haarverzorging Moderne Ouders Voor mama

Geblondeerd haar verzorgen met deze 10 tips

Geblondeerd haar is prachtig en tijdloos, (mits je het goed blijft verzorgen). Het is dan ook logisch dat een hoop mensen kiezen voor een van de talloze variaties die er zijn onder geblondeerd haar. Denk aan ice blond, platina blond of juist een mooie goudtint, welke kleur je ook kiest, je zal je haar eerst moeten blonderen. En wat gebeurt er als je je haar blondeert? Het krijgt een enorme optater, het is belangrijk hierna extra lief voor je haar te zijn. Dit geld overigens ook voor haar met bijvoorbeeld highlights, dit doe je tenslotte ook door te blonderen.

Sommige mensen zeggen, je kan kiezen; geblondeerd haar of lang haar ‘you can’t have both’. Dat zegt wel iets over hoe sommige haarspecialisten tegen blonderen aan kijken. Overigens ben ik het er niet helemaal mee eens, want mijn haar is hoogblond, erg lang en in prima conditie. Wel hou ik me aan de 10 gouden regels om geblondeerd haar te verzorgen. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

Mijn 10 gouden regels om geblondeerd haar te verzorgen:

1. Geblondeerd haar verzorgen meteen na het blonderen

Het verzorgen van geblondeerd haar begint direct na het blonderen, hiermee valt of staat je prachtige kapsel voor een groot deel. Maar waarom? Je haar is na het blonderen zo kwetsbaar als maar zijn kan en heeft een paar ongeschreven regels.

Het blonderen is een chemisch proces en is erna bijzonder droog. Na het uitspoelen zal je merken dat je haar dikker voelt (super raar) en kurk droog. Je komt nu misschien in de verleiding om het even lekker te shampooen maar dit kan je beter niet doen. Shampoo, ongeacht welke, zal je net geblondeerde haar nóg verder uitdrogen.

Wat kan je wel doen? Spoel je haar uit met lauwwarm water, tot dat al het blondeermiddel is uitgespoeld. Breng vervolgens een goede conditioner of een haarmasker aan. Laat goed intrekken en spoel goed uit. Hoe langer jij geen shampoo gebruikt, hoe beter je haar kan herstellen na een pittige blondeersessie. Probeer dus zeker je haar voor een week niet met shampoo te wassen.

Wil jij je haar (zelf) blonderen, lees voor je begint dit artikel

2. Investeer in een goede zilvershampoo


Een goede zilvershampoo bij de kapper


Oke deze regel gaat natuurlijk alleen op voor degene die streven naar een blonde haarkleur met een koele tint. Iceblond, Platina blond, Scandinavisch blond en zo kan ik nog wel even door gaan. Mensen met highlights hebben ook baat bij een zilvershampoo omdat dit een mooie basis is voor het geval je een toner wilt aanbrengen.

Hoe blond je ook bent, wat voor toner je ook hebt gebruikt, uiteindelijk, als je niks aan je haar doet wordt het gewoon geel. Ja echt geel. Grappig dat dit 10 jaar geleden gewoon normaal was, toen had je tenslotte geen prachtige grijze, zilveren of andere koele tinten toners. Het enige wat je toen had was een zilvershampoo en ook niet zulke goede als nu, toen was het er slechts 1, met een oud grijs omaatje op de voorkant. Ken je hem nog?

Maar… tijden veranderen, en dat is maar goed ook! Het aanbod aan zilvershampoos is enorm. En niet alleen zilvershampoos maar ook zilver-conditioner, haarmaskers en zelfs haarlak en andere zilversprays. Bizar gewoon. Zelf gebruik ik een hele goede zilvershampoo van een kappersmerk, te koop bij (online) kapperswinkels. Kosten: €9 per fles, het is een grote fles en ik doe er nu al een jaar mee om precies te zijn. Je hebt slechts een klein beetje nodig. De shampoo is echt donkerpaars, als je het aanbrengt kan je gelijk je nagels afknippen want die zijn erna net zo paars. Maar hey, je moet er wat voor over hebben 😉 . O en kijk ook uit voor je kastjes en meubels in de badkamer, een zilvershampoo van deze kwaliteit krijg je er niet meer uit. Laat het goed intrekken en het is bijna alsof je je haar hebt geverfd. Door de zilvershampoo lijkt het gelijk weer wat lichter, I Love it.

De kwaliteit van de zilvershampoo is belangrijk


Mijn tip is dan ook, investeer in een goede zilvershampoo. Je kan beter een fles van rond de €10 kopen waar je een jaar mee doet als dat je elke maand er een van de drogist moet halen voor €4 a €5 omdat hij gewoon minder werkt. 🙂 Aanvullen met een conditioner of haarmasker kan en is vooral aan te raden als je haar echt snel de neiging heeft om weer geel te worden. Maar in de praktijk is het zo dat de conditioner of een haarmasker een fractie bijdragen.

En eens in de zoveel tijd ontkom je er niet aan om je haar te kleuren met een haartoner. Om weer die mooie tint te bereiken. Wel moet ik zeggen dat als je haar eenmaal een aantal keren met een toner is behandeld het steeds minder snel terug loopt naar de gele gloed. Zelf hoef ik echt maar een keer in de 4-6 maanden een haartoner te gebruiken, in de tussentijd hou ik het bij met de zilvershampoo.

3. Spoel je haar uit met koud water

Geblondeerd haar verzorgen vergt een aantal extra handelingen, als je wilt dat het er mooi (blijft) uit zien. Een -zeker in de winter- niet favoriete handeling is je haar spoelen met koud water. Het goede nieuws is wel dat dit niet lang hoeft.

Hoe werkt het? Na je haarroutine wassen-conditioner-eventueel een masker, spoel je je haar na met koud water. Niet lauw maar echt goed koud. Hierdoor sluiten je haarschubben zich en is je haar minder kwetsbaar en glanst het meer. Dus even tandjes op elkaar en spoelen maar!

4. Borstel je geblondeerde haar niet als het nat is

Dit geld eigenlijk niet alleen als je geblondeerd haar goed wilt verzorgen maar ook voor ander gekleurd en zelfs natuurlijk haar. Als je haar nat is dan is het extra kwetsbaar en zeker bij beschadigd of geverfd haar is de kans op haarbreuk aanwezig. Iets wat je niet gelijk merkt maar pas als je elk haartje individueel bekijkt, hier door wordt je haar namelijk steeds meer uitgedund aan de onderkant, doordat het niet meer allemaal een lengte is door de afgebroken haartjes.

Veilige haarborstels voor nat haar

Wil je toch je haar graag borstelen als het nat is, wat ik best snap hoor want ik borstel ook erg graag mijn haar als het nat is, anders droogt het zo frommelig op 🙂 . In dat geval zijn er speciale borstels te koop die je veilig kunt gebruiken om je natte haar te borstelen. Jeeh.

Sowieso is het raadzaam om je haar zo min mogelijk te borstelen. Het is verleidelijk om dit vaker te doen want als je het hebt geborsteld glanst het weer wat meer en geblondeerd haar klit nou eenmaal wat sneller. Maar mijn tip is het te beperken tot maximaal 2x per dag. Zelf borstel ik mijn haar in de ochtend als ik de deur uit ga en in de avond, vlak voor het slapen gaan.

5. Was je haar zo min mogelijk en investeer in kwaliteitsproducten voor het verzorgen van geblondeerd haar

Dit zijn eigenlijk 2 tips in 1 maar het hangt duidelijk met elkaar samen. Was je haar zo min mogelijk, in shampoos zitten verzorgende ingrediënten maar het droogt het haar ook uit en uiteindelijk wordt het alleen maar sneller vet waardoor je het nóg vaker moet wassen.

Was je haar zo min mogelijk
Zelf was ik mijn haar sinds ik het heb geblondeerd 2 keer in de week en ik merk duidelijk verschil. Voorheen waste ik mijn haar elke dag, zo vaak dat het uiteindelijk na een halve dag alweer vet was. Nu moet ik wel zeggen dat het ook een hels karwei is om geblondeerd haar te verzorgen, al die maskers, conditioner en zilvershampoo rituelen kosten veel meer tijd (maar hey, het is het allemaal waard), daardoor is het eigenlijk wel fijn dat het nu nog maar 2 keer in de week hoeft.

Investeer in kwaliteitsproducten


Mensen die mij kennen zullen me gerust krenterig of nou ja, zuinig noemen. Want dat geeft mij altijd een goed gevoel. Voor ik mijn haar verfde en eindeloos lang en dik haar had waste ik het met Andrelon, of iets anders wat in de aanbieding was. Conditioner was niet eens nodig want het glom als een gek.

Dan is geblondeerd haar verzorgen ineens een omschakeling want niet lullig bedoeld maar alleen met een Andrelon shampoo ga je het niet redden. Het is echt niet voor niets dat sommige merken bij een kapper of een kapperswinkel te koop zijn en sommige niet. Er zit een duidelijk kwaliteitsverschil in, vooral een haarmasker van professioneel niveau is een aanrader. Zo zijn er lijnen speciaal gericht op geblondeerd haar. Vaak is het in verhouding niet eens zo heel veel duurder, omdat je van de meeste producten veel minder hoeft te gebruiken.

Je kan dit afwisselen met natuurlijke producten, zo kan je heel makkelijk zelf effectieve haarmaskers maken. Wil je weten hoe? Lees dan mijn blog met de 5 beste haarmaskers om zelf te maken.

6. Bescherm geblondeerd haar tegen de zon

Je haar groeit sneller in de zomer, maar de zon heeft ook een nadelige factor en dat is dat het je haar uit droogt en vooral geblondeerd haar. Zeker in combinatie met zee of chloorwater. Verzorg het daarom extra goed en draag een fancy hoedje om je haar zo nu en dan te sparen. Heb je gelijk een goed excuus om dat leuke rieten hoedje te kopen op vakantie!

Naast het uitdrogen kan het er ook voor zorgen dat je haar verkleurd. Je haar wordt sneller gelig maar kan door bijvoorbeeld chloorwater in een zwembad in combinatie met de zon ervoor zorgen dat je haar groen uit slaat. Ja je lees het goed, GROEN. Mocht dit gebeuren, geen paniek, smeer ketchup in je haar en laat dit een minuut of 10 intrekken en spoel daarna uit. Door de rode tinten van de ketchup breng je wat warmte toe aan je haar, waardoor de groene gloed verdwijnt.

7. Geblondeerd haar goed verzorgen betekend regelmatig bijpunten

Ja dames, we moeten er wat voor over hebben. Als jij je geblondeerde haar echt goed wilt verzorgen is het brood nodig eens in de twee – drie maanden je haar bij te laten punten. Omdat je haar door het blonderen poreuzer wordt, slijten je haarpunten sneller, ook kunnen ze gaan splijten. Vooral het splijten wil je voorkomen. Het hoeven natuurlijk geen hele centimeters te zijn, gewoon wat echt nodig is. Zo heeft je haar alsnog de kans om langer te groeien.

8. Gebruik zo min mogelijk een föhn, stijl of krultang

In een ver ver verleden kon ik me geen leven voorstellen zonder stijltang maar sinds mijn haar gezond en heel lang is raak ik zo’n ding niet meer aan, of althans, iets daarvoor al, anders had het vast nooit zo lang geweest 😉 .

De hitte is ontzettend slecht voor je haar, je verbrand letterlijk je haar, keer op keer. Ja, dit geld zelfs voor een fohn, iets wat ik ook incidenteel gebruik. En als ik hem gebruik is het op de koude stand om mijn haar snel droog te blazen want iedereen heeft weleens haast.

Sinds ik geen föhn of stijltang meer gebruik is mijn haar in een veeeel betere conditie als voorheen. Mocht je toch af en toe de stijl, krultang of een fohn willen gebruiken, maak dan gebruik van een hitte bestendige spray of serum. Op Youtube kan je genoeg filmpjes vinden van mensen die testjes doen met of zonder hittebeschermer en hoe je haar eraan toe is zonder. Als je dat een keer hebt gezien gebruik je nooit meer hitte tools zonder beschermde spray. En ook voor dit geld, investeer in kwaliteitsproducten van professioneel niveau.

9. Draag je haar vast tijdens het slapen

Tsjongejonge, je moet ook overal over na denken als je je geblondeerde haar goed wilt verzorgen. Zelfs over het slapen! Maar dit is wel een hele belangrijke regel. Als ik, heel soms, geen haarelastiekje kan vinden en denk fuck it, ik laat het wel los. Is het echt een coupe vogelverschrikker en voelt het ook gewoon veel droger aan en bovendien ook klitterig.

Als je haar los is heb je continue wrijving met je kussen, daarom kan je het beter vast dragen. Maar dan moet je ook nog goed nadenken welk haarelastiekje je gebruikt. Een echt haarelastiek van elastiek, als je begrijpt wat ik bedoel, is echt héél erg slecht voor je haar. Vaak zitten deze krengen erg strak en kunnen haarbreuk veroorzaken. Kies daarom voor een katoenen elastiekje. Of nog beter, een scrunchie. I Love Scrunchies. Ze zijn zacht en losjes dus je hebt geen last van enorme kreukels en afdrukken in je haar. Ik draai mijn haar en draai net zo lang tot het een knot wordt, en wikkel dan 2x de scrunchie eromheen. Geen kreukels en een prachtige slag in je haar! Wat wil je nog meer?


Dit zijn de 3 beste manieren om je haar te krullen zonder hitte

10. Laat altijd minimaal 2 weken tussen blondeersessies

En last but not least… Blondeer je haar niet te vaak en laat er minimaal 2 weken tussen als het nog niet licht genoeg is bijvoorbeeld. Zo kan je haar even op adem komen voor de volgende sessie. En pas in de tussentijd vooral al deze bovenstaande tips toe.


It’s all worth it, because blondes have more fun!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *