Kleuter wil niet eten
Kinderen Moderne Ouders Opvoeding

Help, mijn kleuter wil niet eten!

Wil jouw kleuter niet eten? Elke ouder loopt er vroeg of laat tegenaan: een kind dat niet wil eten. Ze kunnen nog zo makkelijk zijn en met eten helemaal omslaan. De eerste dagen kijk je het aan maar na een paar dagen wil je een oplossing. Wil je weten waarom je kleuter niet eet en wat je eraan kan doen? Lees dan snel verder.

Wil je kleuter niet eten? ‘Het is de leeftijd’

Ik kan gerust stellen dat wij thuis een makkelijke kleuter hebben. Toch merken we sinds een aantal maanden dat hij slecht eet en wat doe je dan? Zoeken naar creatieve oplossingen. Internet vind ik niet altijd even behulpzaam als er staat dat het ‘de leeftijd is’ en dat kinderen ‘eten naar eigen inzicht’. Met dit antwoord kan ik niet veel. Als ouders zijnde wil je dat je kind zijn eten op eet en dan vooral voor de gezonde maaltijden.

5 tips als je kleuter niet wil eten:

Elk kind is anders maar met onderstaande tips kom je al een heel eind.

1. Ga niet aandringen

Dat had je vast al gemerkt 😉 Toch is het belangrijk. Dring niet aan probeer -hoe moeilijk soms ook- om rustig te blijven. Als je aandringt en er regelmatig een vervelende sfeer ontstaat aan tafel krijgt het eten een negatieve lading. Dit is niet wat je wil. Eten moet een gezellig moment zijn, een ‘rustig’ moment om samen te zijn na een dag werken of school. Probeer in je achterhoofd te houden dat zolang je kind op de groeilijn zit en geen gewicht verliest er geen man overboord is.

2. Niet eten? Dat heeft consequenties

Oke, ik zal eerlijk zijn. Ik was niet vies van een beetje chantage zo hier en daar. Maar heb je écht je doel bereikt als je kleuter schoorvoetend en in een half uur tijd 3 happen naar binnen werkt voor een toetje? Nee. Dat gaat zijn doel voorbij want morgen zijn het nog maar 2 happen. Chanteren helpt dus niet (altijd).

Toch ben ik van mening dat je je kind best mag laten voelen dat er consequenties aan zijn of haar gedrag verbonden zijn. Zoals tijdelijk geen snoepjes meer overdag. Slecht gedrag hoeft niet bestraft te worden, maar goed gedrag mag best beloont worden. Gaat het een tijdje goed met eten? Laat je kind zien dat je dit waardeert.

3. Maak er een spelletje van

Ons zoontje leert momenteel het alfabet en vind het erg leuk om elke hap een letter te noemen. Leuk en leerzaam! Lees eens het boek van Jip & Janneke voor. In dit boek komen grappige tips voorbij, zoals de vader van Jip die hem van de pap laat eten door elke hap een dier te noemen en hem ‘in het hokje te zetten’.

4. Een beetje helpen mag

Na een lange schooldag is het logisch dat je kleuter moe is en helemaal geen zin heeft om te eten. Laat hem of haar zoveel mogelijk zelf scheppen maar een beetje helpen mag. Wie bepaalt hoe oud een kind moet zijn om zelf zijn hele bord leeg te scheppen?! Pas wel op dat het geen gewoonte wordt waar ze op inspelen. Eerst zelf en daarna help je mee.

5. Je kind wil niet eten? Negeren

Ook weer een in de categorie makkelijker gezegd dan gedaan: negeren die handel. Soms is je kind uit op een reactie. Ik zeg niet dat het eten door de woonkamer moet vliegen. Maar als de lepel rare bewegingen maakt, er wordt gezucht en gepuft, ga gezellig door met het gesprek of met eten. Niet kletsen maar een moment van stilte en rustig eten kan helpen.

Een aantal laatste adviezen

  • Als je merkt dat je kleuter of kind gewicht verliest of klaagt over buikpijn is het verstandig om aan de bel te trekken. Hou een schema bij wat je kind op een dag eet om te tonen.
  • Elk kind is anders, het is een kwestie van uitproberen. Boos worden helpt sowieso niet, kinderen testen nou eenmaal graag uit, dat hoort ook bij het opgroeien: het effect ontdekken van actie reactie.
  • Denk eraan, het is niet voor altijd, ook deze fase gaat weer voorbij. Over een aantal jaar zijn het een stel pubers, eten ze voor 5 en plunderen je kast 😉

Heb je aanvullende tips? Laat ze achter in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *