Leukste musea voor kinderen
Moderne Ouders Uitjes met kinderen

Leukste musea met kinderen

Leuk en leerzaam. Dat is een dagje naar het museum met je kids. De meeste musea zijn overdekt. Dus zeker tijdens de herfst- en wintermaanden is een dagje naar het museum het ideale gezinsuitje. Wij zijn voor jouw op zoek gegaan naar de allerleukste musea van Nederland.

1. Naturalis in leiden

Naturalis de naam verklapt het eigenlijk al een beetje. Bij Naturalis draait het om de natuur. Alles wat leeft en heeft geleefd. Het is super interessant en zeker niet alleen voor kinderen. Het museum heeft verschillende zalen, elk met een ander thema. De hoofd attractie van Naturalis is toch wel het skelet van een Tyrannosaurus rex. Het skelet is maar liefst 67 miljoen jaar oud, 5 meter hoog en 12 meter lang. Dit is het enige T-rex skelet dat wordt tentoongesteld met de echte schedel op zijn lichaam gemonteerd. Heel uniek om te zien.

Nieuw bij Naturalis is de Rexperience, helaas voor kinderen van 8 jaar en ouder 🙁 ). Via een tijdcapsule en met VR bril ga je terug in naar het dinosaurus tijdperk, loop je door de jungle en kom je oog in oog te staan met de T-rex. Je betaald hiervoor 2 euro extra per persoon en de beschikbaarheid per dag is beperkt, reserveer dus op tijd.

2. Spoorwegmuseum in Utrecht

Het spoorwegmuseum in Utrecht is een van de leukste musea van Nederland. Het museum beschikt over een enorme collectie aan locomotieven, treinstellen en andere rijtuigen. Loop door een van de oude treinstellen en waan je even terug in de tijd. Alleen treinen kijken? Het spoorwegmuseum heeft veel meer te bieden. Er zijn verschillende attracties voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Zo kun je zelf de trein besturen met van achter een 3D scherm (niet aan te raden als je snel wagenziek wordt, je stoel gaat ook aardig heen en weer). Ook is er een grotere speeltuin en er is zelfs een echte achtbaan. In het spoorwegmuseum kan je je makkelijk een hele dag vermaken.

3. NEMO science museum in Amsterdam

Is jouw kind ook zo nieuwsgierig? Dan is het NEMO science museum in Amsterdam het ideale dagje weg. Dit is een interactief museum waar alle kleine wetenschappers ook zelf aan de slag kunnen. Er zijn verschillende leuke workshops en tentoonstellingen. Veroorzaak een kettingreactie. Of leer hoe elektriciteit werkt door zelf een lampje te laten branden. Het NEMO museum bestaat al 100 jaar, dus dat zegt wel iets. Voor peuters is het museum nog niet heel boeiend. Vanaf een jaar of 6 wordt het interessant, afhankelijk van de interesses van je kind.

4. Kasteel Muiderslot in Muiden

Bij een bezoek kasteel Muiderslot waan je in de middeleeuwen. Kasteel Muiderslot ligt in Muiden vlakbij Amsterdam. Het kasteel is oorspronkelijk uit 1285. Het kasteel was echter bijna gesloopt. Door bemoeienis van koning Willem 1 is het uiteindelijk gerestaureerd. Het kasteel is een van de mooiste en oudste kastelen van Nederland. Je kunt er heerlijk wandelen door de kasteeltuinen. Of bekijk de middeleeuwse collectie met zwaarden, meubels, schilderijen en harnassen van ridders.

Het kasteel organiseert regelmatig leuke activiteiten voor kinderen zoals verkleedfeestjes of ridderdagen. Je kan er zelfs je kinderfeestje vieren. Een kinderfeest in een echt kasteel hoe gaaf is dat?

Toch liever een ander soort activiteit? Dit zijn de 8 leukste dierentuinen van Nederland.

5. Kinderboeken museum in Den Haag

Voor alle (kleine) boekenwurmen is er het kinderboeken museum in Den Haag. Hier vindt je alles over de verhalen van ”kikker en vriendjes”. Of de wereld van Annie M.G. Schmidt. Ondanks de naam is het kinderboeken museum zeker niet alleen voor kinderen. Er zijn leuke tentoonstellingen voor verschillende leeftijdscategorieën. Lees je kinderen voor in de Voorleestent. Leer al klimmend en klauterend het dieren ABC. Of bekijk de kunstwerken van de geliefde kinderboeken tekenaar Annet Schaap. Kijk voor de actuele tentoonstellingen op de website , ze veranderen namelijk regelmatig.

6. Luchtvaart museum Aviodrome in Lelystad 

Aviodrome

Voor alle (kinderen) die gefascineerd zijn van vliegtuigen is er Aviodrome. Aviodrome is het grootste luchtvaart museum van Nederland. Er is een leuke collectie aan vliegtuigen en straaljagers. Er staat onder meer een enorme Boeing 747 jumbo jet van KLM. Het museum is voor een groot gedeelte binnen, ideaal om te bezoeken tijdens de wat minder mooie dagen. Bij Aviodrome maak je een reis door de geschiedenis van de luchtvaart. Ook leer je over het ontstaan van de burger luchtvaart. Naast alles wat met vliegtuigen te maken heeft, is er ook een leuke speeltuin.

7. Het speelgoedmuseum in Deventer

Het speelgoed museum in Deventer heeft de grootste collectie speelgoed van Nederland. Kinderen zijn natuurlijk gek op speelgoed. Maar hoe leuk is het om aan jouw kinderen te laten zien waar jij vroeger zelf mee speelde? Er is voldoende te zien, de collectie bestaat uit maar liefst 14.000 items. Na het zien van de verschillende soorten bordspellen, games, poppenhuizen en treinen kan je zelf aan de slag. Er is namelijk een speelzolder en een werkkamer.

Er zijn vast en zeker nog veel meer leuke musea in Nederland, maar met deze 7 kom je een heel eind! Wat vind jij het leukste museum om te bezoeken met kinderen?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *