Geld besparen
Geldzaken Moderne Ouders

Makkelijk geld besparen met deze 8 tips

Geld besparen is de laatste tijd een hipper onderwerp dan ooit. Dus, hou jij ook altijd een stukje maand over? Wil je graag het roer omgooien door (meer) geld te besparen met je gezin? Lees dan vooral verder, want geld besparen hoeft heus niet zo moeilijk te zijn. Geld uitgeven is makkelijk… heel makkelijk en het gaat sneller dan je denkt. Als je eenmaal gewend bent om je hele salaris erdoorheen te jassen is het lastiger om weer een stap terug te doen. Maar, het goede nieuws is; zo werkt het ook andersom. Ben je eenmaal gewend om geld te besparen en zuiniger te leven dan zal je ook niet zomaar weer terug vallen in je oude patronen van uitgeven en uitgeven.

Geld besparen? Begin met deze tips:

1. Doe minder vaak boodschappen

Je kent het wel, de tijd in het weekend is veel te kostbaar en denkt even gauw eten halen voor een paar dagen en dan ga ik dinsdag wel weer. Of je weet gewoon echt niet wat je moet koken en besluit maar voor een of twee dagen te halen. Ondanks dat het even wat meer moeite kost, zal je snel merken dat het je veel tijd en geld kan besparen.

Wij doen zelf, of nouja ik mag niet met de eer strijken, mijn man en de kleine man doen de boodschappen elke zondag. We maken samen een lijst met wat we de hele week willen eten en vervolgens schrijven we wat we nodig hebben op in volgorde van de indeling van de winkel(bespaard ook nog eens tijd).

Het is zeker haalbaar om voor de hele week boodschappen te doen. Vlees kan je prima een paar dagen invriezen, let goed op de houdbaarheidsdatum en plan de volgorde van je maaltijden aan de hand van de versheid van producten.

Ook sparen we statiegeldflessen op tot we 2 grote tassen vol hebben en het nergens meer kwijt kunnen. Je zit al gauw op 5,6,7 euro en dat scheelt weer op de boodschappen. Wasmiddel, tandpasta en dat soort zaken kopen we als er een 1+1 aanbieding is en slaan dan gelijk wat in.

2. Geld besparen doe je door voor meerdere dagen te koken

Als je echt fors geld wilt besparen is dit een van mijn beste tips, al zeg ik het zelf. Wij eten tegenwoordig vaak iets twee dagen en soms maken we zoveel dat we nog een aantal porties kunnen invriezen. Zo en dát merk je hoor op de boodschappen. Ideale maaltijden om twee dagen te eten zijn; erwten of een andere maaltijdsoep, macaroni, lasagne of een andere grote ovenschotel.

Ook maken we bijvoorbeeld grote pannen pasta saus en vriezen we in porties in. Het is niet alleen veel goedkoper maar ook zoooo fijn als je thuis komt uit werk en je hoeft alleen het eten ‘op te warmen’.

3. Overstappen loont

Overstappen loont in de meeste gevallen. Dit kan bijvoorbeeld een overstap zijn van een:

  • Energiemaatschappij
  • Telefoonabonnement
  • Televisie en internet provider,
  • Zorgverzekering
  • Autoverzekering


Je kunt ook doen alsof je opzegt. werkt goed bij telefoon, televisie en internet abonnement. Je wordt dan doorverbonden met de afdeling opzeggingen die je allerlei aanbiedingen mogen doen. Denk aan gratis een half jaar televisie, extra pakketten, korting en noem het maar op.

Bij energiemaatschappijen krijg je ook vaak korting of welkom cadeaus. Bij de zorgverzekering kan je per jaar kijken wat je nodig hebt en waar je dat het goedkoopst kan vinden.

Belangrijk is om bijvoorbeeld in je agenda al jouw diensten met afloopdatum te noteren, zodat je er op tijd bij bent.

4. Kies voor een kledingkast met (duurzame) basis items

Hier ben ik onlangs mee gestart. Het verzamelen van duurzame (merk) kleding. Zo basic mogelijk, tijdloos en niet perse seizoensgebonden. Zelf draag ik graag zwart, dus zwarte truitjes/shirtjes maar ook basic vestjes zodat je eindeloos kan combineren. De bedoeling is zo veel mogelijk combinaties te kunnen maken met zo min mogelijk kleding.

Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn blog ’12 basic kleding items die je in je kledingkast moet hebben!’.

5. Geld besparen door het kopen van tweedehands producten

Geld besparen doe je heel gemakkelijk door tweedehands producten te kopen. Het is echt mijn nieuwste hobby, zeker in combinatie met de bovenstaande tip over basis items voor in je kledingkast.

Zelf zit ik graag op Vinted, hét platform voor tweedehands kleding. Het is heel laagdrempelig en betrouwbaar, geen gezeur aan de deur maar gewoon pakketjes verzenden en klaar. Alles (denk aan verzendstatus enz.) kan je bijhouden in de app. De verkoper krijgt zijn geld pas als het goed bij jou is aangekomen.

Naast kleding hebben ze ook andere dingen zoals accessoires voor in huis, boeken en speelgoed, heel veel speelgoed. Ideaal! Want kinderen zijn zo snel uitgekeken op speelgoed. Dit geld ook voor volwassenen, je moet eens kijken wat mensen soms weg doen. Sommige kleding is zo goed als ongedragen.

Uiteraard kan je ook veel geld besparen door je eigen kleding, speelgoed en boeken te verkopen. Want met dit geld kan je zelf weer de nieuwe tweedehands spullen aanschaffen die je op dat moment nodig hebt. 🙂 Echt een win win situatie.

6. Samen thuis tafelen in plaats van uit eten

Uit eten is leuk, tot je de rekening krijgt. Vooral met alle lekkere drankjes en extraatjes kan de rekening flink op lopen. Je kunt veel geld besparen als je minder uit eten gaat. Nodig je tafelgenoten uit en maak er wat speciaals van alleen dan thuis. Een BBQ met bijpassende cocktails, een Italiaanse avond met bijpassende wijn of maak lekker tapas met Sangria. Maak het huis sfeervol en trek wat een leuke outfit aan. Zo is het net of je uit eten bent, alleen heb je geen BOB of oppas nodig!

7. Pak vaker de fiets in plaats van de auto of het OV

Lui als ik ben, is dit toch de beste beslissingen die ik heb gemaakt; gebruik maken van mijn fietsplan en de tweede auto de deur uit. Het was even slikken maar ik heb een heerlijke elektrische fiets. En waar ik vooral gelukkig van wordt.. Het geld dat je bespaard want wauw, dat is niet misselijk. Dag €60 benzine, dag verzekering van €60 en wegenbelasting €150 per kwartaal. Mijn vaste lasten nu? Een fietsverzekering van een tientje. Daarnaast is het ook nog eens gezond, alhoewel ik hem wel vaak op de turbo stand zet kom ik zeker aan een calorieën verbranding van 200-300 per dag.

Natuurlijk snap ik dat je auto weg doen niet voor iedereen een optie is. is het wel haalbaar is het zeker de besparing waard. Het went snel. Als je kleine kinderen hebt kan je zo’n gave bakfiets nemen. Dat zou ik toch graag nog eens proberen!

8. Houd een budget aan voor boodschappen en uitgaven en zet de rest op een spaarrekening

Wij laten altijd voor €100 per week aan boodschappengeld op de betaalrekening staan. De rest van het geld gaat direct naar de spaar en beleggingsrekening. Zo krijg je het gevoel dat je geld ‘bijna op is’ en ga je vanzelf meer rekenen om goed uit te komen elke maand. De drempel om het weer van de spaarrekening af te halen is groot. Natuurlijk zal dit af en toe nodig zijn, dat hebben wij ook, maar het liefst zo min mogelijk.

Als je echt vindt dat het geld te hard gaat, hou dan een kasboekje bij en schrijf elke uitgave op. Je zal zo sneller een patroon ontdekken in je uitgeefgedrag.

Geld besparen wordt alleen maar makkelijker…


Net zoals je makkelijk went aan een hoger salaris en het uitgeven hiervan, zal je vanzelf wennen aan het patroon van minder uitgeven. Hoe langer je het doet, hoe leuker je het zal vinden en hoe makkelijker het je af gaat. Je zal zien, uiteindelijk zal het steeds lastiger worden ‘extra’ geld uit te geven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *