Oorontsteking bij kinderen is ontzettend vervelend en pijnlijk. Maar hoe herken je het en wat kan je er zelf aan doen? Je leest het in onderstaand artikel.
Wat is een oorontsteking en hoe herken je het bij kinderen?
Een oorontsteking is een ontsteking van het middenoor en is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Het kan veroorzaakt worden door een bacteriële of virale infectie en is erg pijnlijk. Je herkent het aan roodheid en warmte in het oor. Ook kan hoofdpijn, koorts en gehoorverlies voor komen. Het is belangrijk om je huisarts te raadplegen bij vermoeden van een oorontsteking, omdat deze aandoening bij langdurige klachten behandeld moet worden met antibiotica. In sommige gevallen kan een oorontsteking zonder behandeling leiden tot blijvend gehoorverlies of andere problemen met het gehoor.
Een jong kind kan niet altijd goed aangeven waar de pijn vandaan komt. Een aantal andere signalen die kunnen wijzen op een oorontsteking:
- Je kind klaagt over buikpijn (misplaatste pijn)
- Bij een hevige oorontsteking kan je kind misselijk of duizelig zijn
- Je kind gaat huilen als je hem of haar op bed legt
- Er komt viezigheid uit het oor
- Je kind zit veel met zijn hand aan of op het oor
- Weinig eetlust
Wat moet je doen als je denkt dat je kind een oorontsteking heeft?
Bij vermoeden van een oorontsteking bij een kind, is het belangrijk om een huisarts te raadplegen als de klachten na enkele dagen niet afnemen. De arts zal het oor inspecteren om de oorzaak van de klachten te bepalen. Afhankelijk van de ernst van de oorontsteking, kan de arts medicijnen voorschrijven om de infectie te behandelen, zoals antibiotica. Het is belangrijk om de behandeling af te maken, zelfs als de symptomen verbeteren, om te voorkomen dat de infectie terugkomt.
Als je kind onder de 6 maanden oud is of onderliggende medische klachten heeft kan je beter gelijk bellen.
Een aantal tips voor thuis
Om ervoor te zorgen dat je kind zo min mogelijk klachten ervaart kan je zelf een aantal dingen doen:
- Zorg dat de oren droog blijven en gebruik geen shampoo
- Geef op vaste tijden paracetamol tot het antibioticakuur zijn werk doet
- Verhoog het matras bij het hoofd zodat je kind niet helemaal plat ligt in bed, dit verminderd de druk op het oor
- Zorg dat je kind voldoende drinkt
- Zet je kind een muts op buiten (in de winter)
“Luister naar je gevoel”
Zelf hebben we ontzettend veel getopt met Jax zijn oorontstekingen. Dit begon zo’n anderhalf jaar geleden en zijn oren zijn nog steeds kwetsbaar.
Na een aantal antibioticakuren en 6 ontstekingen later mochten we pas naar de KNO arts. Hier is tegenwoordig een dossier vol ’turfjes’ voor nodig. Ook bij de KNO werd afwachtend gereageerd op de oorontstekingen. Na een paar kuurtjes en ’turfjes’ van de KNO kreeg hij eindelijk buisjes.
Daarom druk ik elke moeder (en vader) op het hart om bij klachten altijd aan de bel te trekken.
0 reacties