Reizen met een leerplichtig kind? Hoe werkt dat eigenlijk. Je kent het wel, je wilt snel nog op reis voor je kind 5 wordt. Maar na een paar lange vakanties is je kind ineens al 5. Ben je niet klaar je reislustige leven los te laten? Dat hoeft ook niet! Reizen draagt bij aan de ontwikkeling en leert kinderen op een hele andere manier naar de wereld kijken.

Er komt het een en ander kijken bij een reis met leerplichtige kinderen maar onmogelijk is het zeker niet. Het zit hem vooral in uitzoekwerk en administratieve rompslomp. In dit blog zetten we alle informatie die je nodig hebt op een rijtje.

Leerplicht en schoolplicht

Reizen met leerplichtige kinderen kan officieel tot en met het 4e levensjaar. Wil je nog op reis als ze 5 jaar of ouder zijn, dan krijg je te maken met de leerplicht: dit betekent dat kinderen les moeten krijgen. Daarnaast heb je ook schoolplicht: dat betekent dat kinderen fysiek op school aanwezig moeten zijn. Alleen thuisonderwijs is dus geen optie, hier wordt alleen toestemming voor gegeven als er geen enkele school voldoet aan de levensovertuiging van de ouders of met een ernstig ziek of gehandicapt kind.

Van 5 tot 16 jaar zijn kinderen leerplichtig en schoolplichtig. Tussen de 16 en 18 jaar is een kind kwalificatieplichtig (je moet een startkwalificatie halen).

Reizen met een leerplichtig kind: het stappenplan

Stap 1. Reizen met een leerplichtig kind: in gesprek met de school

Als je jouw leerplichtige kind(eren) mee wilt nemen op reis is de eerste stap om in gesprek te gaan met de school. Vaak staat de school zelf hier positief in omdat we inmiddels -thanks to covid- gewend zijn aan thuis lesgeven. Ook zien leraren vaak zelf ook in dat kinderen heel veel leren tijdens het maken van een wereldreis. Ondanks dat de school geen beslissing maakt kan het wel een positief advies afgeven richting de leerplichtambtenaar, meedenken met een plan over lesmateriaal en een plekje vrij houden voor als je kind na de reis weer terug komt in de klas.

Stap 2. Reizen met een leerplichtig kind: in gesprek met de leerplichtambtenaar

Ondanks positief advies vanuit school is het beleid van de leerplichtambtenaar bijna altijd hetzelfde: een kind moet voldoen aan de leerplicht en de schoolplicht, dus op een locatie naar school gaan. Er zijn een handjevol ouders met veel geluk, die wél toestemming kregen voor een reis van een paar maanden met huiswerk mee. Dit is afhankelijk van de leerplichtambtenaar bij jou in de gemeente. Reken er dus niet op.

Stap 3. Geen groen licht? Dit zijn de alternatieven om toch je leerplichtige kind mee te nemen op reis:

Inschrijven op een school in het buitenland

Als je langere tijd op een zelfde plek blijft kun je besluiten je kind in te schrijven op een internationale school in het buitenland. Goed voor de Engelse ontwikkeling en sociale vaardigheden. Let op, de leerplichtambtenaar kan om bewijs en administratie vragen om te controleren of je kind er echt heen gaat.

Je kind uitschrijven bij de gemeente

Dit klinkt heel extreem maar dit is (helaas) wel hoe de meeste ouders het moeten oplossen omdat er geen andere opties overblijven. Gelukkig is het niet zo heftig als het lijkt. Je kunt je kind niet alleen uitschrijven, jullie als ouders moeten je ook uitschrijven bij de gemeente. Het uitschrijven is zo gepiept. Kom je terug? Het terug inschrijven kost wel wat meer moeite. Uitschrijven heeft wel gevolgen op bijvoorbeeld je belasting, hypotheek en zorgverzekering (deze kun je niet behouden dus moet je op zoek naar een internationale zorgverzekering). Zoek dit van tevoren goed uit.

Reizen met een leerplichtig kind? Gewoon doen dus!

Ga je tegen muren aanlopen? Misschien. Kost het veel uitzoekwerk, vast en zeker. Is dit jullie droom? Doe het dan gewoon! Zo’n ervaring pakt niemand je ooit meer af 🙂 dus, waar gaan jullie naartoe?

Kijk eens bij mijn blogs over Azië, er zitten veel fijne landen tussen om te kiezen als eerste verre reisbestemming.

Moderneouders

Leuk dat je er bent!

Wij zijn Sidney, Kimberly en Jax. Naast onze fulltime baan en school maken wij graag mooie (verre) reizen. Want, herinneringen maken vinden wij veel belangrijker dan bezittingen.

Naast de vele reistips voor ouders met kinderen vind je hier ook tips over de leukste uitjes, het ouderschap en leuke blogs speciaal voor moeders.

Volg ons op Instagram:

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer berichten zoals deze:

Welk kleurtype ben ik?

Welk kleurtype ben ik?

Welk kleurtype ben ik? Is de vraag waar ik onlangs een hoop tijd en aandacht aan heb besteed. Dit na een interessant verhaal van een collega, zij had tijdens een workshop een kleuranalyse laten uitvoeren. Hier kreeg zij alle informatie over de 4 kleurtypes, ook wel de...

Welke broek past bij mijn figuur?

Welke broek past bij mijn figuur?

Welke broek past bij mijn figuur? Elk figuur maar ook elke broek is anders. Ze komen in allerlei vormen en maten. Je kent het wel, je bent heerlijk aan het (online) shoppen tot je een prachtige broek tegen komt, die moét je hebben, en je koopt hem. Thuis lijkt de...