laos met kinderen
Azië Laos Moderne Ouders Reizen met kinderen

Vakantie Laos met kinderen

Een vakantie naar Laos met kinderen is een geweldige ervaring. Het authentieke Laos wordt ook wel eens het Thailand van 20 jaar geleden genoemd. De mooie natuur, vriendelijke bevolking en de bezienswaardigheden maken het land tot een leuke bestemming voor het hele gezin. Voor de doorgewinterde reizigers kan Laos prima gecombineerd worden met omliggende landen als Thailand, Cambodja en Vietnam.

Laos als vakantiebestemming

Laos is een van de leukste bestemmingen van Zuidoost-Azië. Toch wordt het land veel minder bezocht als buurlanden Thailand en Vietnam. Dit is zonde, Laos is namelijk een geweldige bestemming. Toeristen zijn pas sinds 1989 welkom in Laos. Mede hierdoor is het toerisme nog niet zo ver ontwikkeld en is Laos nog steeds heel puur.

Hoe reis je naar Laos

Vanaf Amsterdam gaan er dagelijkse rechtstreekse vluchten naar Bangkok, de vlucht duurt zo’n 11 uur. Vanaf Bangkok vlieg je eenvoudig in 1.5 uur naar Luang Prabang. Je zit direct goed want Luang Prabang is een van de leukste plekken die je kan bezoeken in Laos. Er is ook een mogelijkheid om met de trein te reizen vanaf Thailand. Vanaf Bangkok reis je met de trein in ongeveer 8 uur naar Vientiane de hoofdstad van Laos. Ook vanaf andere landen in Zuidoost-Azië kun je eenvoudig een vlucht naar Laos vinden.

Rondreizen in Laos

Rondreizen binnen Laos is sinds de laatste paar jaar vrij gemakkelijk. Er zijn verschillende manieren om rond te reizen. De meeste gebruikelijke zijn taxi, bus, trein en het vliegtuig. Je kunt zelfs met de boot reizen binnen Laos, dan vaar je over de Mekong rivier. Het fijne rondreizen met Laos de ideale vakantie met kinderen.

Korte afstanden

Ter plaatsen kan je gemakkelijk gebruik maken van taxi’s en tuk-tuks. Deze zijn overal te vinden en voor een klein bedrag brengen ze je van A naar B. Spreek voor vertrek een prijs af met de chauffeur. Zo voorkom je verwarring en een te hoge prijs achteraf.

Lange afstanden

Grotere afstanden kunnen op verschillende manieren worden afgelegd.

 • Binnenlandse vluchten

Er zijn verschillende vluchten zoals van Luang Prabang naar Vientiane. Dit is natuurlijk de snelste manier van reizen. Heb je weinig tijd of reis je met (jonge) kinderen. Dan kan een korte vlucht heel comfortabel zijn.

 • Bus netwerk

Er rijdt een heel netwerk van bussen door heel het land. Voor zowel toeristen als voor locals is dit de meest gebruikelijk manier van reizen. Reizen met de bus is namelijk heel goedkoop. Er zijn verschillende mogelijkheden afhankelijk van de afstand. Zo zijn er voor verre ritten ook sleeper bussen. De bussen zijn niet altijd even comfortabel en rijden niet altijd op tijd. Maar het is prima te doen.

 • Trein

Sinds begin 2022 is er de mogelijkheid om met de trein te reizen. In samenwerking met China heeft Laos een spoorweg aangelegd. Het is een moderne hoge snelheidstrein. Reizen met deze trein is veel veiliger en comfortabeler als reizen met de bus. De reistijden liggen ook beduidend lagere als die van de bus. De trein is nog steeds zeer betaalbaar met wel duurder als de bus. Wat ons betreft wegen de iets hogere kosten zeker op tegen de busreis. Met slecht weer kunnen de treinen soms last hebben van vertraging. Hou hier rekening mee.

Laos-China Railway heeft tickets voor 6 stations in Laos, Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang, Muang Xay, Luang Namtha en Boten.

De leukste plekken in Laos

Laos

Luang Prabang

Luang Prabang is volgens vele de leukste bestemming binnen Laos. De UNESCO wereld erfgoed stad met een kleine 50.000 inwoners ligt in centraal Laos aan de Mekong rivier. Luang prabang is zo leuk dat sommige reizigers er wel volle een week verblijven. Er is van alles te doen in de omgeving. In het oude centrum zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand. Er bevinden zich onder andere verschillende prachtige tempels in de omgeving. Naast tempels kan je genieten van de prachtige natuur. De indrukwekkende Kuang Si waterval zijn een van de mooiste van Zuidoost-Azië. ‘S ochtends vroeg kan je de monniken hun eten zien krijgen van de lokale bevolking.

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos. Vergeleken met de gemiddelde hoofdstad in Zuidoost-Azië is Vientiane een stuk minder chaotische. De sfeer in de stad is gemoedelijk. De omgeving van de stad is heel groen en er is prachtige natuur. In het centrum zijn verschillende leuke bezienswaardigheden zoals de Arc the triomphe van Vientiane en het buddha park. Ondanks dat het een leuke bestemming is, zijn er veel reizigers die gelijk door reizen naar andere plaatsen binnen Laos.

Vang Vieng

Tussen Vientiane en Luang Prabang ligt het stadje Vang Vieng. Dit is een van de populairste plekken onder de backpackers. Het is de feestbestemming van Laos. Er zijn veel hostels waar flink gefeest wordt. Voorheen was het zogenaamde ”tuben” heel populair in de omgeving. Tuben is niets anders als met een opblaas band de rivier afdrijven. Dit gebeurde voornamelijk in combinatie met alcohol. Door de nodige ongelukken is het ”tuben” helaas niet meer toegestaan. Ondanks dit is het nog steeds een veel bezochte bestemming en heeft het het verbod zijn rust weer een beetje gevonden.

Vieng Xai

In het noorden van Laos ligt Vieng Xai. Het kleine dorp ligt midden in een prachtige groene vallei. Ondanks de mooie natuur is Vieng Xai veel minder toeristische als de andere plaatsen in Laos. In de omgeving van Vieng Xai bevinden zich honderden grotten, dit zijn dan ook de belangrijkste bezienswaardigheden. Vieng Xai is zonder twijfel een van de mooiste plekken die je kan bezoeken tijdens je reis aan Laos.

Si Phan Don

Si Phan Don betekend 4000 eilanden. In het regenseizoen is de rivier tot wel 14 kilometer breed, tijdens het droge seizoen krimpt de rivier in en komen de eilandjes droog te liggen. Daar heeft Si Phan Don zijn naam aan te danken. Si Phan Don bevind zich in het breedste stuk van de 4000 kilometer lange Mekong rivier. De omgeving is prachtig. Je vindt hier rijstvelden, watervallen en je kan genieten van een prachtige zonsondergang. In het goede seizoen kan je zelfs de zeldzame Irrawaddy dolfijnen spotten. Je kunt op 3 eilanden verblijven, Don Khong, Don Det en Don Dkon. De overige eilanden zijn heel klein en niet bewoond.

Don Khong

Don Khong is het grootste eiland. Hier bevinden de meeste hotels en ook de wat luxere in vergelijking met de 2 andere eilanden. Don Khong is ook het enige eiland van de 3 met geasfalteerde wegen. Alles op het eiland gaat iets langzamer. Je vindt hier voornamelijk rijstvelden en vissersdorpjes. Je kunt hier relaxen en genieten van de natuur.

Don Det

Don Det is het populairste eiland onder de backpackers. Het is nog rustiger als op het grote eiland. De meeste bezoekers van het eiland zijn backpackers. Er hangt een relaxende sfeer. Er is een gezellige hoofdstraat met restaurants en barretjes. De zonsondergangen op het eiland zijn prachtig. Don Det en Don Khon zijn verbonden door een brug.

Don khon

Don Khon is het eiland dat bekend staat om de prachtige Li Phi watervallen. De meeste toeristen verblijven op Don Det en komen enkel het eiland bezoeken. De mogelijkheid om hier te verblijven is er wel, er is echter wel een kleiner aanbod aan accommodaties.

Luang Namtha

Luang Namtha is een kleine dorpje in het noorden van Laos, op een paar restaurantjes en guesthouses na is er niet veel te bleven. De reden om Luang Namtha te bezoeken is echter omdat het de ideale uitvalsbasis is om een trekking te maken in het Nam Ha National park.

Nam Ha National park

Het Nam Ha National park is zeker een bezoek waard. Dit beschermde gebied bied huis aan verschillende diersoorten, er leven zelfs groepen etnische minderheden in het park. In het park kun je verschillende activiteiten doen zoals, kajakken, watervallen en grotten bezoeken of op ecotrekking gaan. Ecotrekking is de populairste activiteit in het park. Je doet dit samen met een gids, een meerdaagse trekking behoort tot de mogelijkheid. Tijdens een meerdaagse trekking loop je door de prachtige natuur van dorpje naar dorpje en slaap je bij de locals. Onderweg laat een gids je alles van de natuur zien.

Voorzieningen voor kinderen in Laos

 • Luiers (lokale en bekendere merken) en babyvoeding zijn meestal in supermarkten en drogisten verkrijgbaar. Neem indien mogelijk een voorraadje in je koffer mee zo zit je nooit zonder als je een paar dagen niets tegen komt.
 • In luxere restaurants en eetzaakjes in winkelcentra staan vaak kinderstoelen. De kleinere restaurants (waar je vaak wel het lekkerst eet) zijn kinderstoelen niet altijd aanwezig.
 • Verschoningsruimten zijn meestal niet aanwezig, zorg dus voor een verschoningsmatje om het jezelf gemakkelijk te maken.
 • Medicijnen zijn verkrijgbaar in de apotheken, in de grote steden zijn er genoeg apotheken te vinden. Onze ervaring is dat medewerkers redelijk Engels spreken. Wij hebben al eens reistabletjes, hoestdrank en muggenspray gekocht bij de apotheek en dit ging prima.
 • Speentjes, flesjes en bekers zijn hier en daar wel te vinden.
 • Kinderen mogen zonder zitje in een taxi, onze ervaring is dat de taxichauffeurs geduldig en niet gevaarlijk rijden ondanks al het chaotische verkeer. Heb je een klein draagbaar zitje kan je dit natuurlijk altijd meenemen. In taxi’s is dit niet aanwezig.

Praktische zaken voor je reis naar Laos (met kinderen)

Paspoort

Voor je vakantie naar Laos heb je tevens een paspoort nodig dat bij terugkomst in Nederland of België nog 6 maanden geldig is. 

Visum

Om door Laos te mogen reizen heb je een visum nodig. Voor de ”gewone” reiziger zijn er 2 soorten visa beschikbaar. Een visa on arrival of een e-visum.

Visa on arrival

Om een visum bij aankomst voor Laos te krijgen, moet de reiziger beschikken over hun paspoort, twee pasfoto’s en een ingevulde formulier. Je wordt ook gevraagd om de naam op te geven van een hotel in Laos of een pension dat je als accommodatie zult gebruiken. Je zult het visum direct met contant geld moeten betalen. Betalen is mogelijk in Laotiaanse kip of Amerikaanse Dollars. Door een e-visum aan te vragen voorkom je deze stappen en kan je bij aankomst gelijk door de emigratie.

e-visum

Een andere mogelijkheid is het e-visum. Vanaf het moment dat je e-visum is goedgekeurd is het 60 dagen geldig. Dit betekend niet dat je 60 dagen mag verblijven in het land. Je mag maximaal 30 dagen verblijven in Laos met het e-visum. Het e-visum is single entry. Dat betekend dat je maar 1 keer het land mag inreizen en uitreizen. Je kan dus niet meerdere keren het land binnen komen op dit visum. Met je e-visum kan je niet overal het land binnenkomen. De volgende plaatsen kan je het land inreizen.

 • Lao-Thai Friendship Bridge II
 • Lao-Thai Friendship Bridge I (Vientiane Capital)
 • Pakse International Airport
 • Luang Prabang International
 • Wattay International Airport (Vientiane Capital)

Het e-visum kost ongeveer €30 en is eenvoudig aan te vragen via Laos Online | Official Electronic visa for Laos (laosvisas.org).

Geld opnemen en betalen

In Laos betaal je met de Laotiaanse Kip. Er zijn bankbiljetten in omloop van 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000 en 500 kip.

1 EUR = 20.738,56 LAK

Betalen doe je in Laos voornamelijk met contant geld. Je kan in Laos op sommige plekken zoals, hotels en op de luchthaven vaak wel met je creditcard betalen. Echter zal je de meeste betalingen met contant geld doen. Hou hier rekening mee en zorg altijd voor wat extra contant geld. Niet overal kan je namelijk makkelijk pinnen, soms zal je een tijdje geen pinautomaat tegen komen. In grote steden zou dit geen enkel probleem moeten zijn en kan je op de meeste plekken een pinautomaat vinden.

Vaccinaties

Onderstaande vaccinaties worden aangeraden maar zijn niet verplicht. Neem voor persoonsgebonden advies contact op met de GGD of een andere instantie. Vaak kan je als je uitgebreider verzekerd bent een deel van het geld vergoed krijgen.

 • Hepatitus A
 • BMR (niet voor iedereen van toepassing)
 • DTP (niet voor iedereen van toepassing)
 • Hepatitus B (bij een verblijf langer dan 3 maanden)
 • Rabies (bij een verblijf langer dan 3 maanden)

Muggenbescherming

In Laos komen muggen voor die Dengue (knokkelkoorts) en het Zika-virus kunnen overdragen. Zorg daarom voor goede muggenbescherming tijdens de vakantie. Ook voor de kinderen; mogen ze muggenspray met Deet -afhankelijk van de leeftijd-, gebruik het dan ook. In Laos zelf zijn goede sprays verkrijgbaar. Deze muggen zijn vaak overdag actief dus spray je ook overdag in. Laat tussen de zonnebrand en de Deet wat tijd om in te trekken, lees voor gebruik de instructies.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *