Wil jij of ga jij binnenkort op vakantie naar Thailand met kinderen? Geweldig! Thailand is de perfecte bestemming voor een verre en avontuurlijke vakantie met kinderen. Tropische stranden, teveel tempels om op te noemen en prachtige natuur. Voor iedere reiziger en voor elke leeftijd is er genoeg te doen. Bovendien is het Thaise volk ontzettend gastvrij, behulpzaam en gek op kinderen. Je zal als gezin met open armen worden ontvangen.
In dit artikel:
- Seizoenen in Thailand
- Voorzieningen (voor kinderen) in Thailand
- Waar moet je op letten
- Geld, pinnen en betalen in Thailand
- Reisvaccinaties
- Vliegen naar en rondreizen in Thailand
Wat is het beste seizoen voor een vakantie naar Thailand?
In Thailand schijnt de zon altijd en is het hele jaar door prima te bezoeken. Maar ga je op vakantie naar Thailand met kinderen is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende seizoenen. Zijn de kinderen nog niet leerplichtig en heb je alle keuze? Dan kan je het regen en hete seizoen beter overslaan. Dit zijn de 3 seizoenen in Thailand:
Het koele seizoen: november t/m februari
Dit seizoen is het meest geliefd onder de vakantiegangers in Thailand. Het koele seizoen loopt van november tot en met februari en heeft een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Ga je richting het noorden (Chiang Mai e.d.) kan het in de avonden zelfs wat ‘frisjes’ zijn zo tussen de bergen.
Let op:
De eilanden Koh Samui, Koh Pha Ngan en Koh Tao hebben hun eigen regenseizoen. November is de slechtste maand en het kan rondom deze eilanden soms wel dagenlang regenen, met overstroomde straten aan toe. Er is dan op de eilanden ook niet veel te beleven, voor kinderen dus niet zo fijn.
Het hete seizoen: maart t/m juni
Een vakantie naar Thailand met (kleine) kinderen hoeft geen belemmering te zijn tijdens het hete seizoen. Hou er wel rekening mee dat het in steden zoals Bangkok en Chiang Mai echt heet kan worden (denk aan temperaturen van 35 graden of hoger). Dus plan je bezienswaardigheden zoals tempelbezoeken in de ochtend en gebruik de middag om te zwemmen of door de gekoelde winkelcentra te slenteren, zeker geen straf! Op de eilanden en langs de kust zit je een stuk comfortabeler tijdens het hete seizoen. De temperaturen liggen hier iets lager dan in de steden. Wij hebben daar tijdens het hete seizoen nooit hinder ervaren van de hitte.
Let op:
Bezoek Chiang Mai liever niet in maart of april, hier start het ‘burning season’. Gewassen tussen Chiang Mai en Chiang Rai worden in de brand gestoken en is er naast de (extra) hitte ook nog een slechte luchtkwaliteit, dit kan als je er gevoelig voor bent tot luchtwegklachten leiden.
Regenseizoen: juli t/m oktober
Ook het regenseizoen is gewoon prima voor een vakantie naar Thailand. Als je kinderen leerplichtig zijn ontkom je er tenslotte niet aan. Augustus en september zijn de natste maanden. De regen is trouwens niet te vergelijken met ons druilerige kikkerlandje waar het hele dagen kan regenen. Vaak begint de regen in de namiddag. Later in de middag wordt het dan zwaarbewolkt waarbij er een flinke plons regen kan vallen. Dit zijn vaak korte harde regenbuien waarna het weer opklaart. Als je geluk hebt is het dus dagen droog met af en toe een bui eind van de middag. Omdat het toch wel rond de 30 graden is, is het niet eens zo heel erg. Wij hebben regelmatig tijdens de regen heerlijk in zee gezwommen. Niets aan het handje 😉 .
Voorzieningen voor kinderen in Thailand
- Luiers (lokale en bekendere merken) en babyvoeding zijn in supermarkten en drogisten vol op verkrijgbaar.
- In luxere restaurants en eetzaakjes in winkelcentra staan vaak kinderstoelen. De kleinere restaurants (waar je vaak wel het lekkerst eet) zijn kinderstoelen niet altijd aanwezig.
- Verschoningsruimten zijn in winkelcentra aanwezig maar op andere plekken meestal niet, zorg dus voor een verschoningsmatje om het jezelf gemakkelijk te maken.
- Medicijnen zijn verkrijgbaar in de apotheken, hier vind je er veel van in Thailand, soms wel 3 in een straat. Onze ervaring is dat medewerkers goed Engels spreken. Wij hebben al eens reistabletjes, hoestdrank en muggenspray gekocht bij de apotheek en dit ging prima.
- Speentjes, flesjes en bekers maar ook heel veel speelgoed vind je in een van de winkels in grote winkelcentrums. In de 7-Elevens is ook een beperkt schap met dit soort producten beschikbaar.
- Kinderen mogen zonder zitje in een taxi, onze ervaring is dat de taxichauffeurs geduldig en niet gevaarlijk rijden ondanks al het chaotische verkeer. Heb je een klein draagbaar zitje kan je dit natuurlijk altijd meenemen. In taxi’s is dit niet aanwezig.
Waar op te letten?
Hou tijdens je vakantie in Thailand rekening met onderstaande zaken:
- Eet niet in restaurants of bij kraampjes zonder klanten, eten ligt er misschien al langer
- Geef je kinderen geen rauwe groente
- In Thailand kan je het kraanwater niet drinken, koop fleswater en vermijd ijsblokjes (vooral) in het drinken van je kinderen
- Omdat Thaise mensen zo gastvrij zijn zullen ze uit zichzelf vaak geen pepers of pittige elementen toevoegen aan gerechten, maar toch goed om het even te vermelden aan de bediening als je eten besteld voor de kleintjes 🙂
Geld, vaccinaties en andere praktische zaken
Geld opnemen en betalen
Er zijn in Thailand voldoende pinautomaten aanwezig. Denk aan metrostations, winkelcentra en luxere hotels maar ook in winkelstraten en 7-Elevens. Op sommige eilanden zijn geen pinautomaten aanwezig of beperkt beschikbaar. Bezoek je een wat kleiner eiland zorg dan voor voldoende contant geld.
In Thailand betaal je met de THB ‘Thaise Baht’. Op het moment van schrijven *april 2023* is 100 THB 2,66 euro.
Voorbeelden:
Een maaltijd bij een kraampje heb je al tussen de 100 en 150 THB, een uitgebreidere maaltijd in een restaurant kost tussen de 200-300 THB. Een ijskoffie kost je zo’n 50 THB. Voor een taxirit van 30 minuten betaal je rond de 500 THB (behalve van het vliegveld naar het centrum) dan is rond de 800 THB een normale prijs. Een excursie van een halve dag kost je tussen de 1500-2000 THB. Een flesje water is tussen de 8-12 THB.
Vaccinaties
Onderstaande vaccinaties worden aangeraden maar zijn niet verplicht. Neem voor persoonsgebonden advies contact op met de GGD of een andere instantie. Vaak kan je als je uitgebreider verzekerd bent een deel van het geld vergoed krijgen.
- Hepatitus A
- BMR (niet voor iedereen van toepassing)
- DTP (niet voor iedereen van toepassing)
- Hepatitus B (bij een verblijf langer dan 3 maanden)
- Rabies (bij een verblijf langer dan 3 maanden)
Muggenbescherming
In Thailand komen muggen voor die Dengue (knokkelkoorts) en het Zika-virus kunnen overdragen. Zorg daarom voor goede muggenbescherming tijdens de vakantie. Ook voor de kinderen; mogen ze muggenspray met Deet -afhankelijk van de leeftijd-, gebruik het dan ook. In Thailand zelf zijn goede sprays verkrijgbaar. Deze muggen zijn vaak overdag actief dus spray je ook overdag in. Laat tussen de zonnebrand en de Deet wat tijd om in te trekken, lees voor gebruik de instructies.
Reisstekker
Een reisstekker type A of B is nodig. Als je graag ver op vakantie gaat met de kinderen kan je het beste gelijk een alles in een stekker kopen.
Vliegen naar Thailand en rondreizen in Thailand
Het is met een directe vlucht 11,5 uur vliegen naar Bangkok, de hoofdstad van Thailand.
- In Thailand zelf zijn de afstanden groot. Gelukkig kan je gemakkelijk rondreizen met binnenlandse vluchten. De bekendste maatschappij is AirAsia. Je vliegt voor een paar tientjes binnen 1-2 uur van de ene plaats naar de ander. Het is goed geregeld en snel.
- Sommige trajecten kan je met de (nacht)trein afleggen. Bijvoorbeeld van Bangkok naar Chiang Mai of andersom. Treintickets zijn goedkoop, rond de 20 euro afhankelijk van de klasse.
- Er rijden ook veel lange-afstandsbussen. Dit zijn luxe bussen met airconditioning. Toch zijn de trein en het vliegtuig veiligere opties.
- Voor korte afstanden kan je kiezen tussen de taxi, metro of een tuktuk een tuktuk is niet comfortabel voor ritten langer dan 15 minuten maar wel leuk voor de kinderen.
0 reacties