Vietnam met kinderen
Azië Moderne Ouders Reizen met kinderen Vietnam

Vietnam met kinderen

Een vakantie met kinderen in Vietnam. Het is misschien niet de eerste bestemming in Azië die in je opkomt. Maar, dit prachtige land heeft voor gezinnen ontzettend veel te bieden. Wij bezochten Vietnam deze zomervakantie en het heeft ons plaats na plaats weer verrast. De warme mensen, afwisselende omgevingen en natuurlijk het eten biedt alle ingrediënten voor een onvergetelijke reis. In dit blog geef ik je alle informatie die je nodig hebt voor het plannen van jouw volgende reis.

*Dit bericht bevat affiliate links.

Beste reistijd Vietnam

Door de ligging van Vietnam heb je te maken met verschillende klimaten. Reis jij met leerplichtige kinderen? Dan ben je al snel op de zomervakantie aangewezen. Dit betekent dat het in noord Vietnam regenseizoen is (vooral niet te veel van aantrekken) en in centraal en zuid Vietnam het hete seizoen. Wij waren er in de zomervakantie en zijn niet helemaal tot het noorden afreist maar achteraf had dit makkelijk gekund.

Gemiddeld gezien zijn de maanden december t/m mei de beste maanden om Vietnam te bezoeken. Met kinderen onder de 5 is deze periode dus perfect.

Even de seizoenen op een rij:

Klimaat Noord Vietnam

November – maart: koude seizoen met temperaturen tussen de 16 en 23 graden
Mei – oktober: zomer met gemiddelde temperaturen van 25 graden
Juni, juli en augustus: in deze maanden regent het veel

Klimaat Centraal Vietnam

Februari – augustus: droge seizoen
Temperaturen rond de 30 graden die kunnen oplopen tot een gemiddelde van 35 graden in de maanden juli en augustus
September – november: regenseizoen waarbij de temperaturen snel afnemen, met kans op afgezwakte typhoons en extreem veel regenval, vooral in oktober en november
December en januari: tussenseizoen met gemiddelde temperaturen van 25 graden

Klimaat Zuid Vietnam

In zuid Vietnam heb je het hele jaar rond warme temperaturen.
December – maart: milde droge periode
April – juni: droge hete periode met temperaturen van gemiddeld 35 graden
juni – november: regenseizoen met een gemiddelde temperatuur van 32 graden

Rondreizen in Vietnam met kinderen

Wil je met de kinderen reizen van Noord naar Zuid Vietnam? Hou er in je route rekening mee dat afstanden vrij groot zijn en er ook een aantal bestemmingen zijn zonder vliegveld.

trein in Vietnam

 • Met de trein: Vietnam beschikt over een heel groot treinnetwerk. Voor kinderen kan dit een leuke manier zijn om door Vietnam te reizen. Voor een langere (of kortere) rit boek je het beste een eerste klas wagon met bedden. Hoe gaaf is dat! De eerste klas bestaat uit vier bedden. Reis je met twee kinderen? Dan heb je dus heerlijk een wagon voor jezelf!

  Sommigen treinen hebben super eerste klas cabines met maar twee bedden, helaas zijn wij die niet tegengekomen. Wij namen de trein van Ho Chi Minh naar Na Thrang van 8,5 uur en we waren totaal 45 euro kwijt. Kinderen tot 6 jaar reizen gratis mee als je een bed deelt. Daarna hadden we nog twee keer een korte treinrit van 3,5 uur, ook in een eerste clas sleeper, zoals ze het noemen.
 • Binnenlandse vluchten in Vietnam: de prijzen van vliegtickets liggen laag en het aanbod is groot. Je betaald ongeveer 50 euro per ticket. De grotere plaatsen hebben een vliegveld.
 • Lange-afstand bus: de trein is de meest veilige optie maar ook over de lange-afstand bus hoor ik goeie verhalen. Moderne bussen met luxe stoelen, wifi en een loeiende airco. Klinkt goed toch? Wij hebben deze optie overgeslagen, wegens wagenziekte van mijn twee mannen. Het is ook heel goedkoop, voor zo’n 12 euro leg je een reis af van 8 uur.
 • Privé chauffeur of taxi: is een optie maar wel een duurder alternatief

Voor korte ritjes hebben wij Grab ontdekt! Ideaal en ik kan het iedereen aanbevelen. Geen geleur, gezeur of onderhandelen. Klikken, paar minuten wachten en gaan!

Voorzieningen voor kinderen in Vietnam

Ook Vietnam is toeristisch, maar het is er qua voorzieningen niet te vergelijken met bijvoorbeeld Thailand. In restaurants en op openbare plaatsen hoef je vaak niet te rekenen op een plek om je kind te verschonen. Handzeep is er bijna nooit. Tip: koop verschoningsmatje“>verschoningsmatje mee dat werkt fijn.

Kinderstoelen om in te eten hebben wij niet gezien behalve in onze hotels. Wat wij zelf heel fijn vonden tijdens eerdere reizen is de Praktische zaken

Pinnen in Vietnam:

Zeker als je met kinderen reist wil je dit altijd goed vooruit plannen. Dit bleek een uitdaging en soms een stuk lopen. Ondanks dat er overal pinautomaten in de straten staan werkt niet elke pinpas, let goed op maestro logo boven een automaat.

Het grootste probleem is het limiet. Meestal konden we niet meer dan 2 of 3 miljoen Dong opnemen (1 miljoen Dong is zo’n 40 euro) en dat is ondanks dat Vietnam goedkoop is snel op. Ook betaal je per transactie transactiekosten en dat kan dan best oplopen als je vaak moet pinnen voor een klein bedrag.

Ondanks dat wij dit probleem niet kenden bleek er later veel over op internet te staan, met pinautomaten en limieten, maar dit klopte meestal niet en kon je alsnog niet meer dan 2-3 miljoen pinnen. Hieronder een overzicht van de ‘kanshebbers’:

 • Vietcombank: pinnen tot 2 miljoen Dong
 • VietinBank: pinnen tot 2 miljoen Dong
 • Agribank: pinnen tot 6 miljoen

Welke reisstekker heb je nodig tijdens je vakantie in Vietnam

Je kunt een Wat zijn de prijzen in Vietnam?

Eten in Vietnam

De prijzen in Vietnam liggen laag, een stuk lager dan bijvoorbeeld Thailand. Hieronder volgen een aantal voorbeelden, dit kan natuurlijk per plek iets verschillen:

 • Blikje bier in de supermarkt: 0,40 cent/restaurant 1,20
 • Cocktail: 3-5 euro, let op happy hour acties!
 • Maaltijd (avond): 4-10 euro afhankelijk van het gerecht
 • Middenklas hotel: 50-70 per nacht
 • Taxirit van 5 minuten: 5-6 euro/Grab: 3-4 euro
 • Luxe (ijs)koffie: 2 euro

Op souvenirs en kleding kun je afdingen maar vaak worden al schappelijke prijzen gevraagd. Vaak vinden de winkeliers het wel leuk.. 😉

Fooien worden gewaardeerd. Soms komen ze het teveel betaalde bedrag netjes terugbrengen en zijn er vervolgens erg blij mee.

Wij hebben genoten van onze reis door Vietnam. Ik hoop dat je wat hebt aan bovenstaande tips. Mis je nog handige informatie? Laat een bericht achter in de comments beneden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *