Vliegtuigen spotten Schiphol met kinderen
Moderne Ouders Uitjes met kinderen

Vliegtuigen spotten op Schiphol met kinderen

Wil jij vliegtuigen spotten op Schiphol met de kinderen? Wat een goed idee! Vliegtuigen spotten is een budgetvriendelijk en indrukwekkend uitje voor kinderen van alle leeftijden. In onderstaand artikel lees je wat de drie beste spotters plekken rondom Schiphol zijn, vertel ik je over de Schiphol experience en geef ik je inpaktips.

Dit zijn de 3 beste spotters plekken rondom Schiphol

Schiphol is mega groot. Er gaan ruim 450.000 vliegtuigen per jaar, daarom is er elke dag van de week genoeg te zien. Er zijn meerdere spotters plekken waar vliegtuigen afhankelijk van de wind landen of opstijgen.

1. Vliegtuigen spotten bij Schiphol vanaf de Polderbaan

Toen wij voor het eerst met Jax vliegtuigen gingen spotten bij Schiphol deden wij dit bij de Polderbaan. De Polderbaan is het meest in gebruik en daarom kan je een hoop vliegtuigen zien landen of opstijgen. Vaak genoeg landen ze elke minuut of stijgen ze aan de lopende band op. Voor kleine kinderen fijn, gezien de korte concentratieboog.

Wat kan je verwachten van de Polderbaan bij Schiphol?

De ‘Polderbaan’ is een grote parkeerplaats met een hoge stoep waar je op de eerste rang ( van achter een laag hek en slootje) de vliegtuigen ziet komen en gaan. De vliegtuigen komen heel dichtbij en wat een geluid komt er uit zo’n vliegtuig, heel gaaf. De meeste parkeervakken zijn gericht op de baan waardoor je bijvoorbeeld in de winter zelfs vanuit de auto vliegtuigen kan spotten.

In het midden van het parkeerterrein staat in het weekend en tijdens schoolvakanties een patatkraam en soms ook een ijskraam. Als je van plan bent wat lekkers te halen zorg dan dat je contant geld bij je hebt, je kan niet altijd pinnen.

Wil je de kinderen toch een beetje in beweging houden tijdens het vliegtuig spotten op Schiphol? Je kan lopend het ‘parkeerterrein’ verlaten en gelijk rechtsaf slaan, hier volgt een heel lang fiets/wandelpad parallel aan de ‘Polderbaan’. Afhankelijk van de grootte van het vliegtuig en het landen of opstijgen zie je ze nóg dichterbij. Je kan de beentjes strekken en tegelijk vliegtuigen spotten. Neem een picknickkleed met wat lekkers mee en ga zitten in het grasveld naast het pad.

Lekker aan de wandel langs de Polderbaan

Hoe kom je bij de polderbaan bij Schiphol?

De spotters plaats bij de Polderbaan bevindt zich aan het eind van de Ijweg in Vijfhuizen. Het adres voor je navigatie is:

IJweg 614
2141 CN, Vijfhuizen
De Polderbaan is een officiële spotters plaats van Schiphol en de toegang is gratis

2. Vliegtuigen spotten op Schiphol bij de Buitenveldertbaan

Een andere leuke plek om vliegtuigen te op Schiphol met je kinderen is de Buitenveldertbaan. Vanaf deze baan komen en gaan minder vliegtuigen dan vanaf de Polderbaan, maar er is genoeg te zien. Het leuke is dat je ook in de verte vliegtuigen ziet landen en opstijgen, want daar liggen twee andere banen: de Aalsmeerbaan en de Oostbaan.

Wat kan je verwachten van de spotters plaats Buitenveldertbaan?

De parkeerplaats is iets kleiner dan de Polderbaan maar met een beetje geluk is er ook hier een plekje vooraan te vinden om vanuit de auto vliegtuigen te spotten. Het hoogtepunt van de Buitenveldertbaan is toch wel de McDonalds, i’m lovin it! Langs het hek staan wat tafels om je eten te kunnen nuttigen en onlangs hebben ze verbouwd en is er een groot terras van McDonalds gekomen met perfect uitzicht op de baan. Zo maak je er voor de kinderen een echt dagje uit van het vliegtuig spotten op Schiphol. Voor kleine kinderen staan er speelattributen in de vorm van een vliegtuig op het terrein van de gele M.

Wat is er nog meer te beleven? Wat het fijne is van deze spotters plek is het aanbod van zitplaatsen, dit mis je wel bij de Polderbaan, daar sta je wat meer opgepropt achter het hek. Voor de kinderen is er een verrekijker waar je een muntje in kan gooien. Ook is er voor de allerkleinsten een mooi strookje gras om in te spelen.

Hoe kom je er?

De spotters plek Buitenveldertbaan is bereikbaar via de N231/Schipholdijk. Het adres voor je navigatie is:

Loevesteinse Randweg 200
1118 EL Schiphol
De Buitenveldertbaan is een officiële spottersplaats en gratis toegankelijk

Vliegtuig spotten op het panoramaterras van Schiphol

Het panoramaterras is de ideaal als je een dag wil vliegtuig spotten op Schiphol. Je ervaart hier echt dat ultieme -ik ga op vakantie- gevoel. Op het panoramaterras heb je mooi zicht op de platforms en vliegtuigen. Voor de kinderen staat er een echt vliegtuig! Een city hopper van KLM, de Fokker 100, waar je in kan om te zien hoe een vliegtuig er van binnen uit ziet.

Openingstijden van het panorama terras op Schiphol

In de zomermaanden – april t/m eind september:
van 7.00 – 21.00 uur

In de wintermaanden – oktober t/m eind maart
geopend van 7.00 – 17.00 uur
***Let op, wanneer het vriest, sneeuwt of hevig regent kan het platform gesloten zijn in verband met de veiligheid

Hoe kom je er?

Ga naar aankomsthal 1 (bij café Rembrand). Neem bij balie 1 de lift of roltrap omhoog naar de 1e etage. Een loopbrug breng je naar het panorama terras.

De Schiphol experience ‘vliegtuig spotten op Schiphol, maar dan anders’

Wil je toch een keer wat anders dan ‘gewoon’ vliegtuigen spotten op Schiphol met de kinderen? Een speciaal uitje? Dan is de Schiphol Experience misschien wat voor jullie. Met de Schiphol experience ga je met een bus langs alle belangrijke plekken van Schiphol een krijg je een exclusief kijkje achter de schermen.

Wat kan je verwachten?

 • Foto’s en video’s
 • Informatie over de veiligheid rondom Schiphol, een kijkje bij de brandweer en uitleg over de ‘vogelwacht’
 • Een stukje over geschiedenis van Schiphol
 • Je leert alles over terminals, banen en vliegroutes


De tour duurt ongeveer een uur en eindigt op Schiphol Plaza

De tour is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen moeten rechtop kunnen zitten in een normale autostoel. Baby’s mogen wel mee in een maxicosi.

Vertrektijden:

Elke dinsdag t/m zondag om: 11.00, 13.00 en 14.30 uur
*Tijden kunnen afwijken van het seizoen. Check de actuele tijden altijd via de website van de Schiphol Experience.

Wat kost het?

Volwassenen: €16,00
Kinderen (0-12 jaar): € 8,00

Alle volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar moeten zich kunnen legitimeren

Hoe kom je er?

Ga naar de planes@plaza winkel op Schiphol plaza, de winkel zit rechts naast Albert Heijn achter spoor 2 en 3 en ziet eruit als een cockpit. Voor meer informatie ga naar de site van de Schiphol experience.

Ga je binnenkort écht vliegen met de kinderen? Dan is vliegtuigen spotten al een leuke voorbereiding. Lees hier onze andere tips voor vliegen met kinderen.

Wat pak je in voor een dagje vliegtuigen spotten op Schiphol met kinderen?

Wat dit uitje zo leuk maakt is dat je in elk seizoen van het jaar kan gaan. Als het koud is kan je vanuit de auto kijken of af en toe terug de auto in om op te warmen. In de zomer kan je met een picknickkleed en een koelbox op pad.

Een verrekijker kan niet ontbreken

Welke spullen zijn handig om mee te nemen?

 • Een verrekijker
 • Fototoestel met stevig hoesje, dan kunnen de kinderen ook een paar coole foto’s maken
 • Zonnebrand (afhankelijk van het weer)
 • Wegwerpbekers en een thermosfles met koffie/thee/warme chocomelk
 • Broodjes
 • Contant geld voor als je een patatje wil bij de Polderbaan
 • Desinfecterende hand gel voor moeders met een kleine blaas, bij de Polderbaan staan namelijk alleen Dixies
 • Snoetenpoetsers voor de vieze handen
 • Picknickkleed

Vliegtuigen spotten op Schiphol is echt een perfect uitje met kinderen, welk kind houdt er nou niet van ronkende motoren van een groot vliegtuig. Wat vinden jullie de leukste plek om vliegtuigen te spotten?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *