Slaapproblemen bij kinderen
Kinderen Moderne Ouders Opvoeding

Wat moet ik doen als mijn kind slaapproblemen heeft?

Slaapproblemen bij kinderen kunnen veel stress en onrust veroorzaken bij je kind maar ook bij jezelf of andere gezinsleden. Het is belangrijk om te weten dat slaapproblemen bij kinderen vrij normaal zijn en op verschillende leeftijden kunnen voorkomen. Er zijn een paar manieren om je kind te helpen bij slaapproblemen.

Een vast slaappatroon van je kind is belangrijk bij slaapproblemen

Kinderen zijn gewoontedieren en zijn gebaat bij regelmaat en structuur. Zorg daarom dat je kind rond dezelfde tijd naar bed gaat en elke ochtend opstaat op hetzelfde tijdstip. Natuurlijk kan je in het weekend een uitzondering maken maar probeer niet teveel af te wijken van de oorspronkelijke bedtijd. Gaat je kind altijd 7 uur slapen, laat hem dan niet op blijven tot 23.00 uur maar beperk het tot 21.00 uur.

Een vast ritueel voor het slapen gaan

Naast vaste tijden is het ook goed om een vast ritueel te hebben zodat je kind weet waar hij aan toe is. Bijvoorbeeld kleding uitkiezen voor de volgende dag, vervolgens douchen en dan een verhaaltje lezen in bed.

Skip dat middagdutje als je kind slaapproblemen heeft

Als je kind slaapproblemen heeft maar nog wel een middagdutje doet stop daar dan mee. Het is het opschuiven van een probleem en het tot stand houden van een vicieuze cirkel. Het kan zijn dat ze de eerste middagen moe zijn maar leg je kind dan gewoon eerder op bed. Je kan niet na een aantal dagen al zeggen of het werkt of niet. Je moet namelijk een patroon doorbreken. Het zal je even meer energie kosten maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van.

Zorg dat je zeker weet dat er niks anders achter de slaapproblemen zit zoals oorpijn. Kinderen kunnen niet altijd goed pijn aangeven, daarom is het belangrijk dit soort dingen uit te sluiten.

Beweging en buitenlucht tegen slaapproblemen

Het is belangrijk om gedurende de dag actieve momenten in te lassen. ga in ieder geval minimaal 30 minuten naar buiten. Dit helpt om de slaapkwaliteit te verbeteren en zorgt ervoor dat je kind ’s nachts beter slaapt. Dus veel spelen en bewegen. Gaat je kind al naar school? Dan heeft hij dit soort activiteiten zoals buitenspelen en beweging al. Dan kan een rustige namiddag juist goed zijn om alle prikkels van de dag te verwerken.

Let op suiker inname maar ook kleurstoffen

Als je kind slaapproblemen heeft is goed om extra te letten op de inname van suiker, cafeïne (zit ook in chocolade) en kleurstoffen. Suiker, cafeïne en kleurstoffen kunnen ervoor zorgen dat je kleintje lastiger inslaapt of doorslaapt. Zo had Jax ooit een plak groene cake van de toko gegeten? Ken je die? Mierzoet en gifgroen. Leek ons niet zo’n probleem maar deze rustige man stuiterde urenlang door het huis. Bizar. Later zagen we op het label een waarschuwing met iets over kinderen en kleurstoffen. Nou, ze hadden gelijk. Dus niet alleen suikers maar ook kleurstoffen en andere ingrediënten zijn het waard om te checken.

Beperk schermtijd en hou het rustig voor het slapen gaan

Natuurlijk kan je best een dolletje maken of een filmpje kijken maar probeer als je kind er gevoelig voor is prikkels voor het slapengaan zoveel mogelijk te beperken. Ruim speelgoed zoveel mogelijk op, zet het laatste halfuur geen televisie meer aan, geen gamecomputer en maak je kind niet druk door te stoeien of te dollen. Wij kunnen makkelijk terugschakelen maar kinderen kunnen dit nog niet goed reguleren.

Daarnaast is het goed om binnen te stappen in een rustige kamer. Dus een gedekt bed, zonder kleding op de grond en de knuffels netjes opzij. Zet liever geen speelgoed op de grond of zichtbaar in of op kasten. Gebruik geen druk behang of muurstickers.

Als de slaapproblemen niet minder worden

In het algemeen zijn slaapproblemen bij kinderen niet ongewoon en kunnen ze tijdens verschillende fases de kop op zetten. Als je van alles hebt geprobeerd en de slaapproblemen blijven kan het nooit kwaad om hulp in te schakelen van een professional. Ik denk dat er nogal wat terughoudendheid zit bij ouders. Dit is helemaal niet nodig. Je kan altijd het probleem voorleggen bij het consultatiebureau of de huisarts. Gelukkig wordt het tegenwoordig steeds meer onder de aandacht gebracht. Dit zie je ook terug aan het aantal slaapcoaches (hoor ik trouwens hele goede verhalen over). De impact van een slechte slaper op het gezin moet je namelijk niet onderschatten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *