Wat te doen bij puistjes
Gezondheid Moderne Ouders Voor mama

Wat te doen bij puistjes (en wat juist niet)

Ugh, puistjes. Na de pubertijd denk je dat het voor eens en altijd voorbij is, maar niets is minder waar. Er is geen ontkomen aan. Alhoewel de een er natuurlijk meer last van heeft dan de ander. Het ergste is dat ze altijd komen opzetten als het net even niet uit komt. Klinkt dat herkenbaar? Wil jij weten hoe puistjes ontstaan, hoe je ervan af komt en hoe je zorgt dat ze minder snel terug komen? Lees dan het hele artikel.

Wat zijn puistjes?

Wanneer talgkliertjes overactief worden, dit gebeurd bijvoorbeeld in de pubertijd of met andere hormoonschommelingen, gaan talgkliertjes zich ophopen. Door het ophopen raken de talgklieren verstopt en ontstoken. Puistjes zijn anders gezegd dus kleine ontstekingen van de talgklieren.

Sommige puistjes zijn in een paar dagen weg maar er zijn ook puistjes die na twee weken nog zichtbaar zijn (bedankt hormonen).

Er kunnen op allerlei plaatsen puistjes ontstaan maar de meeste puistjes zitten op je gezicht, rug, hals en schouders.

Wat je wel en vooral niét moet doen

Laten we beginnen met wat je vooral niet moet doen bij puistjes. Dan hebben we dat maar gelijk gehad en weet je nu waar je op moet letten. Want bij puistjes draait het vooral om dingen die je niet moet doen om ervoor te zorgen dat ze zo vlot en soepel mogelijk weer verdwijnen. En dat is wat we willen toch?!

5 dingen die je niet moet doen als je puistjes hebt:

  1. Aan je puistje voelen. Verwonderd voelen aan die bult onder je huid. Jeetje, wordt hij nou groter, roder? Hoe zou hij er nu uit zien en hup we pakken er weer een spiegel bij. Ja, ik ben er zelf ook schuldig aan hoor. Maar je kan het echt beter niet doen. Er zit altijd wel wat vuil aan je handen en dit breng je weer over op de huid waardoor infecties op de loer liggen en het puistje alleen maar meer geïrriteerd raakt.
  2. Uitknijpen. Je hebt het je vast afgevraagd bij bovenstaand punt. Bedoeld ze dan ook uitknijpen? Ja inderdaad, ook uitknijpen wordt niet geadviseerd. Naast het feit dat je kans hebt op infecties of irritatie door vuil, heb je ook nog eens (meer) kans op littekentjes. Je maakt toch een wondje tijdens het uitknijpen. En ik snap het hoor. Mocht je het echt niet kunnen laten wordt geadviseerd om dit te doen met een heel dun steriel naaldje of tegenwoordig heb je zelfs speciale uitknijppennetjes. Zorg ten aller tijden dat het steriel gebeurd en dat je het plekje en de huid eromheen goed schoonmaakt. En doe het alleen als er een kopje op zit, anders is het ook niet nodig.
  3. Tandpasta op je puistje smeren. De meningen zijn hier over verdeeld maar het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Het droogt de huid uit en kan soms ook de huid irriteren waardoor het alleen maar roder wordt. Bij het puistje zelf doet het weinig tot niks.
  4. Je make-up laten zitten als je gaat slapen. Heel verleidelijk als je moe bent maar echt een afrader. Je maakt het puistje geïrriteerder en door dat je make-up laat zitten verstop je je poriën waardoor zich nog meer puistjes zullen vormen.
  5. Een (schuine) pony knippen. Ook dit klinkt heel logisch, vooral als je veel last hebt van puistjes op je voorhoofd. Je laat een pony knippen en dan ziet niemand ze meer. Voor de korte termijn een prima oplossing maar omdat je automatisch aan je pony gaat zitten (als je een pony mens bent begrijp je nu wat ik bedoel) wordt door al het aanraken je pony vet en zit je ongemerkt aan je huid waardoor je weer uit komt bij regel 1; kom niét aan je puistjes.


5 dingen die je wel moet doen als je puistjes hebt:

  1. Veel water drinken. Het is algemeen bekend dat veel water drinken de huid zuivert. Heb je helaas niks aan als je al een puist hebt maar dit zorgt er wel voor dat je huid rustiger zal worden.
  2. Je huid reinigen met tonic tegen puistjes. Er bestaan genoeg soorten tonic, lotions en zalfjes tegen puistjes. Zorg dat je goed kijkt voor wat voor een huidtype het middel goed is. Als je zelf een vrije droge huid hebt is het niet aan te raden er bijvoorbeeld een te nemen voor de vette huid. Kies er dan een voor de gevoelige huid. Verder is het ook een kwestie van uittesten, bij iedereen werkt elk merk weer anders. Dit kan trouwens ook prima een eigen merk zijn. Zorg dat je van tevoren goed je huid reinigt en ontdoet van make-up resten. Gebruik hiervoor lotion met een wattenschijfje en geen kant en klare doekjes, deze schijnt de huid sneller te irriteren.
  3. Niet aan je puistjes zitten. Kop of niet, blijf eraf! Niet knijpen, pulken, krabben of wrijven aan je puist. Des te sneller is hij weer weg. Dit geld ook voor een onderhuidse puist.
  4. Een afspraak maken bij een huidspecialist. Als je echt last hebt van veel puistjes en mee eters kan je een afspraak maken bij de huidspecialist voor een behandeling. Je weet dan zeker dat het steriel en professioneel wordt aangepakt. Wanneer de puistjes echt een groot probleem beginnen te vormen is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar de dermatoloog of iets uitschrijven.
  5. Aan de anti conceptie. Wanneer je last hebt van (jeugd)puistjes kan het helpen om anti conceptie te gaan gebruiken. Zelf ben ik aan de pil gegaan op jonge leeftijd (en nee niet voor de puistjes maar vanwege erge menstruatie pijn) maar alles was binnen 2 maanden met de noorderzon verdwenen, wat een hele mooie bijkomstigheid was! Dit wordt ook vaker aangeraden bij ernstigere vormen van puistjes.


Heb jij ook last van (erge) menstruatiepijn? Lees hier mijn beste tips om de klachten te verminderen.


Lieve lezers. Dan wil ik toch graag afsluiten met de allerbelangrijkste mededeling rondom puistjes:
Het is niet, ik herhaal niet bewezen dat chocolade eten puistjes verergerd. 😀

Moderne Ouders

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *