Haarverf verwijderen
Haarverzorging Moderne Ouders Voor mama

Zelf haarverf verwijderen met deze 3 huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Om je gelijk wat gerust te stellen, zelf haarverf verwijderen kan in de meeste gevallen gewoon. Heb je een kleur die snel terug loopt waardoor je met vaag haar zit? Of lekker impulsief een andere kleur in je haar gesmeerd en ben je er toch niet zo blij mee? Jep, ik weet er alles van. Er zijn gelukkig genoeg huis tuin en keukenmiddeltjes die jou kunnen helpen om de haarverf te verwijderen.

Echter zal het resultaat niet bij iedereen hetzelfde zijn. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe is de conditie van je haar? Hoe lang zit de verf er al in? Heb je het eén keer geverfd of zijn het meerdere lagen? Is het een kleurspoeling, permanente verf of iets ertussenin? Dit heeft effect op de hoeveelheid haarverf die je kan verwijderen tijdens het proces.

Dit zijn de beste manieren om haarverf te verwijderen:

1. Haarverf verwijderen met vitamine C tabletten en (anti roos) shampoo

We starten gelijk met een van de allerbeste manieren. Ben je echt ten einde raad, niet getreurd voor je dit middeltje hebt geprobeerd. Zelfs als je permanente haarverf hebt gebruikt en het is nog niet zo lang geleden zal dit goed werken. Als je meerdere lagen haarverf hebt zal het op zijn minst een stuk vervagen. Zelf heb ik het gebruikt toen ik mijn haar bruin/koper had geverfd om “dichter bij mijn eigen haarkleur” te komen. Nou het zat er niet dichterbij maar mijlen ver vanaf. Want mevrouw wou graag van hoogblond naar koperblond. Nou het werd een prachtige koperkleur maar na 3x wassen was het gewoon bruin. Bruin, nooo!

Een truc uit de oude doos

En natuurlijk zou ik niet compleet eerlijk zijn als ik zou zeggen dat ik dit zelf heb verzonnen. Nee, ik heb me suf gegoogled en eindeloos filmpjes gekeken op Youtube. En daarom weet ik ook dat deze manier erg goed werkt voor dames (of heren) die graag experimenteren of vaak afwisselen met verschillende kleurtjes. Vooral blauw schijnt een enorme pain in the ass the zijn en krijg je er bijna niet uit, maar met deze truc is je haar zo weer blond, zodat je er een ander leuk kleurtje overheen kan doen, of gewoon lekker blond kan laten.

Wat heb je nodig en hoe werkt het?
Je hebt afhankelijk van je haarlengte zo’n 20 vitamine C tabletten nodig, een badmuts of huishoudfolie en antiroos shampoo, heb je die niet volstaat gewone shampoo ook.

En nu..


De beste verhouding is 10 vitamine C tabletten op 2-3 eetlepels shampoo. Zelf heb ik erg lang haar (tot m’n ellenbogen) en heb ik 20 tabletten met 5 eetlepels shampoo gebruikt.

Stop alle vitamine C tabletten in een plastic zakje, het liefst zo’n stevige zipper bag. Sla met een stomp voorwerp net zo lang op de vitamine C tabletten tot er poeder is ontstaan. Aanvullend kan je ervoor kiezen om de lepels shampoo samen met de kruimels in een blender te doen en het echt tot een egaal glad papje te mixen. Had ik achteraf graag gedaan want dat smeert een stuk makkelijker dan wanneer er nog brokkeltjes uit vallen.

Breng het ‘papje’ aan op droog haar. Zorg dat alles goed verdeeld is over je haar, borstel het desnoods even door. Doe nu de badmuts of de huishoudfolie over je haar, zodat het kan opwarmen, hierdoor werkt het extra goed. Onderschat de warmte niet, dit is een belangrijk element. Laat het nu 60 tot 90 minuten intrekken en spoel het uit met warm water en sluit het uitspoelen af met koud water, zodat je haarschubben zich na het uitspoelen weer sluiten.

Het resultaat:

Zelf gebruikte ik dit na een andere manier van haarverf verwijderen (zie #2.), om te testen wat beter werkte. Mijn haar werd van midden-bruin echt weer aardig blond en zat ik zo op een midden-blonde kleurhoogte. Ook ruiken die vitamine C tabletten zó heerlijk dat het echt geen straf is hier 45 minuten mee rond te lopen. Is na 1x het resultaat nog niet voldoende? Je kan het herhalen zo vaak je wilt, laat er wel een week tussen zodat je haar kan bijkomen. Zelf heb ik gelukkig niet ervaren dat mijn haar er droog van werd.

2. Haarverf verwijderen met witte azijn


Azijn om mee te koken…
Klinkt goor, ja is het ook. Maar.. het werkt wel! Dit was mijn (eerste) manier om haarverf te verwijderen en ik moet zeggen, deze tip heeft me zeker niet teleurgesteld. Zoals bij de meeste middeltjes is de werkzaamheid afhankelijk van het aantal verfbeurten en de soort verf. Om even wat achtergrond info te geven, mijn haar was hoogblond maar ik wou het koper kleur met de intentie dat als dit zou vervagen het dichter in de buurt zou komen van mijn eigen haarkleur. ehm, nee dus. De koper achtige kleur was PRACHTIG. Maar, na 2 keer wassen was het een vieze lelijke uitstraling-loze kleur bruin. Geen bruin, geen blond, je kent het wel. Dus, ik moest er vanaf want oooh wat miste ik mijn hoogblonde haar dat ik zo voor lief nam…

Wil jij ook je haar blonderen? Hoe je dit kan aanpakken lees je hier!Wat heb je nodig en hoe werkt het?


Je mengt 3 delen azijn met 1 deel lauwwarm water. Het liefst in een grote kom zodat je je haar er in kan dippen. Lekker makkelijk dus. Zorg dat je huishoudfolie (clingfilm) of een badmuts paraat hebt. Na het ‘dippen’ zorg je dat eventuele droge plekken op je hoofdhuid ook natgemaakt zijn, dit kan je het beste doen met een verfkwast, omdat het zo dun is.

Zorg dat je badmuts alles goed afsluit en zo niet gebruik dan huishoudfolie. Je wilt namelijk echt niet dat de azijn eronderuit druppelt en op je kleding of meubilair terecht komt. Blegh, ik krijg al de rillingen van de geur.

Laat dit 45 minuten inwerken. Spoel lang uit en sluit af met koud water voor het sluiten van de haarschubben. Het voordeel van azijn? Het ‘schijnt’ goed te zijn voor je haar, dus je hebt gelijk een stinkend maskertje gehad. Alhoewel ik een wasbeurt en een echt haarmasker erna wel zou adviseren om de geur te verdrijven. Kies er lekker een met een snoepjesgeur of iets.

Het resultaat:


Bij mij werkte het heel erg goed. Mijn haar was in ieder geval weer terug naar donkerblond en let wel, de koperkleur was een permanente haarkleur die er al een kleine maand in zat en daarvoor had ik al een koperrode kleurspoeling gebruikt. En toch is een groot deel van de verf eruit gegaan. Hierna heb ik de vitamine D truc toegepast om goed te kunnen vergelijken.

Als je nog niet tevreden bent met het resultaat kan je dit natuurlijk zo vaak herhalen als je wilt. Maar, laat er wel (minimaal) een week tussen om je haar even rust te geven.

3. Zelf haarverf verwijderen met afwasmiddel

Jaja, met dubro schrob je alles schoon, zélfs je haar. Ik was er nogal sceptisch over, zoals de meeste middeltjes trouwens haha maar soms kan de oplossing zo simpel zijn. Nu moet ik er gelijk bij zeggen dat deze manier niet geschikt is als je haar al in slechte conditie is. Je haar wordt er namelijk echt kurkdroog van. Je bent dus gewaarschuwd.

Wat heb je nodig en hoe werkt het?


Je hebt alleen afwasmiddel nodig. En het is geen shampoo dus gebruik geen hele klont.

Maak je haar nat zoals bij een gewone wasbeurt en gebruik eerst een klein drupje (hetzelfde formaat als voor het afwassen van een steelpannetje), het gaat namelijk flink schuimen. Mocht je meer nodig hebben kan je altijd meer pakken. Masseer je haar goed in, lekker schrobben en inwrijven. Laat het vervolgens 10 a 15 minuten intrekken, niet langer hoor.

Bij het uitspoelen zal je zien dat het water gekleurd is, blijf spoelen tot je alleen nog maar helder water uitspoelt. Zo zie je dat het goed zijn werk heeft gedaan. Sluit het afspoelen af met koud water. Wees hierna erg lief voor je haar en gebruik echt even een haarmasker. Je haar zal vlak na het uitspoelen juist lekker zacht voelen maar schijn bedriegt, na een aantal dagen wordt het erg droog. Logisch, afwasmiddel heeft een ontvettende werking en spoelt dus alle natuurlijke vetten uit je haar.

Dit zijn de beste haarmaskers om zelf te makenHet resultaat:


Deze manier van haarverf verwijderen is met name erg effectief bij kleurspoelingen. 1 wasbeurt met afwasmiddel staat gelijk aan 10 ‘gewone’ wasbeurten. Aangezien een kleurspoeling een max aantal wasbeurten mee gaat versnel je het proces. Voor permanente haarverf haalt het helaas weinig uit.

Mijn conclusie:
Als ik zou moeten kiezen tussen deze 3 manieren om haarverf te verwijderen zijn de vitamine D tabletten voor mij de absolute winnaar. Wil je écht snel van je kleurtje af dan is dit de beste aanpak. Als je ondergrond net zoals bij mij geblondeerd is, zorg dan voor een zilvershampoo. Door het terugdraaien van de kleur gaat natuurlijk ook je mooie koele tint ten onder en kan je haar wat gelig worden of een warme gloed hebben, dit is met een zilvershampoo’tje zo weer gecorrigeerd. Succes!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *