Haar zelf blonderen
Haarverzorging Moderne Ouders Voor mama

Zelf je haar blond verven (blonderen), doen of niet?

De kans is groot, aangezien je mijn blog hebt gevonden, dat je van plan bent om je haar blond te verven (blonderen). Je ziet al die gave kapsels voorbij komen op Instagram en Pinterest en denkt dat wil ik ook! Maar, kan je dit zelf of ga je naar de kapper om je haar blond te verven? Deze -sinds kort ultra blonde muts (ja ik dus)- kwam ook in de verleiding. In mijn blog vertel ik je precies hoe je dit moet aanpakken, wat je nodig hebt en tips uit eigen ervaring.

Hoe moeilijk is het om je haar zelf blond verven (blonderen)?

Mijn mening? Moeilijk hoeft je haar blond verven niet te zijn. Máár, je hebt er wel stalen zenuwen voor nodig. Zoals je ziet op social media is het blond, dat vroeger blond was, niet meer het échte blond. Als je nog begrijpt wat ik bedoel. Tegenwoordig is het zilverblond, iceblond, Scandinavisch blond, honingblond, caramelblond, parelblond en zo kan ik nog wel even door gaan. Vroeger blondeerde je je haar en deed er hooguit een zilvershampoo’tje in en that’s it. Maar, die tijd is voorbij en dat is maar goed ook.

Wil jij ook zo’n speciale kleur? Dan is het noodzakelijk je haar na het blonderen te behandelen met een kleurspoeling (ook wel een toner genoemd). Deze toners kan je kopen in elke tint blond die je maar kan bedenken. I Love it!

Je haar blond verven of blonderen?

De meeste mensen zeggen ik ga mijn haar blond verven, maar dit is eigenlijk niet de juiste term. In de meeste gevallen moet je om de gewenste blonde kleur te bereiken je haar blonderen, ook wel bleken of ontkleuren genoemd. Dit is een ander proces dan met haarverf. Je kan je haar alleen blond verven (zonder het te blonderen) als jouw haar al blond is maar je wilt het een tintje lichter of een andere tint blond.

Als je je haar gewoon verft worden je haarschachten open gezet en wordt de kleur opgenomen door jouw haar. Als je je haar blondeert, worden de haarschachten open gezet en al het pigment uit je haar verwijderd. En dat is nogal een groot verschil.

Het proces

Bij het blonderen komen eerst alle warme tinten vrij. Je zal je haar dus eerst oranje achtig en daarna geel zien worden. Wacht je nog langer dan trek je al veel van de gele tint uit je haar. Het is dus echt HEEL belangrijk je haar niet eerder uit te spoelen dan de aanbevolen inwerktijd want dan stopt het proces. Als het dan nog kanariegeel is heb je een probleem omdat je het proces (de komende weken) niet kan herhalen. Wel kan het zijn dat jouw blonde haar na de inwerktijd nog een gelige gloed houdt, dit los je voor het grootste gedeelte op met zilvershampoo.

Let op

Omdat het blondeermengsel vaak wit of blauw van kleur is kan het lijken alsof je haar al hoogblond is. Spoel daarom eerst een kleine lok uit om te controleren of je haar de gewenste kleurhoogte heeft. Zo ja? Dan spoel je het uit.

Wat heb je nodig om je haar te blonderen?

  • Blondeerpoeder
  • Waterstofperoxide van 6% of 9%. Een hoger percentage wordt afgeraden in verband met het afbreken van je haar. Zelf heb ik donkerblond haar en heb de 6% gebruikt omdat dit veel minder schadelijk is. Heb je midden bruin tot donkerbruin haar? Dan is een 9% aan te raden. Of je blondeert in 2 sessies met 6%. Hier moet wel minimaal 2 weken tussen zitten.
  • Developer van 1.8% voor het mengen van de toner (gewenste blonde kleurspoeling)
  • De toner (blonde kleurspoeling)
  • Een kwast
  • Oude handdoek om je schouders af te dekken
  • Haarelastieken

Hoe ga je te werk bij het blond verven/blonderen van je haar?

Als je je haar blond verft (blondeert) is het aan te raden om dit niet meteen na het haren wassen te doen. Dat het bagger vet moet zijn geloof ik ook niet. Maar men zegt wel dat als je haar wat vetter is dit als een beschermlaagje dient voor je hoofdhuid tijdens het blonderingsproces.

Het mengen van het blondeermiddel

Meng de blondeerpoeder met de 6 of 9%. Meestal is de verhouding 1:2. Dus 1 schep blondeerpoeder met 2 scheppen waterstofperoxide. Dit is vast niet altijd zo dus lees goed wat er voor informatie bij jou op de verpakking staat. Uiteindelijk moet er een soort papje ontstaan met de dikte van kwark, dit is een goed uitgangspunt (dankjewel mevrouw uit de kapperswinkel).

Het aanbrengen van het blondeermiddel

Verdeel je haar in 4 secties. Onder 2 staartjes en boven 2 staartjes. En begin het blondeermiddel aan te brengen met een kwast. Start bij de punten en werk zo naar boven toe. Zorg er echt goed voor dat ALLES gedekt is, wrijf, knijp, masseer en smeer driftig op elke pluk. Controleer door middel van een handspiegel of achter ook echt elk plukje is gedekt.

Nogmaals, wees echt niet te gierig en smeer lekker dik. Vooral bij de bovenste laag van je haar is het echt belangrijk het stukje haar vlakbij de hoofdhuid als allerlaatste aan te zetten, anders wordt de bovenkant lichter dan de lengte van je haar en dat is echt zó lelijk en niet wat je wilt.

De inwerktijd

Als je je haar blond verft, of terwijl blondeert, is het belangrijk dit proces nauwlettend te volgen. Spoel NOOIT eerder uit dan de aangeraden tijd omdat de kans groot is dat je dan met oranje haar zit. En nee, zelfs daar kunnen een hoop toners (kleurspoelingen) niet tegenop.

Meestal wordt op de verpakking een tijd vermeld van maximaal 45 minuten. Bij gebruik van waterstofperoxide van 9% dit ook echt wel de max. Gebruik je 6% dan kan je het gerust een uur of iets langer laten inwerken. Ook bedankt, mevrouw uit de kapperswinkel.

Toen ik voor het eerst mijn haar ging blond verven (blonderen) geloofde ik het niet en spoelde het na 45 minuten weer uit… Had ik niet moeten doen ik was kanariegeel! En dat duurde wel even voor dit was gecorrigeerd met een toner en zilvershampoo. De keer erna deed ik het wel en liet het 1 uur en 15 minuten inwerken, dit was al stukken beter.

Uitspoelen en nabehandelen na het blonderen (blond verven)

Bereid je alvast voor, je haar voelt ontzettend stroef, raar en droog. Schrik hier niet van, dit is na een á twee weken weer normaal. Spoel je haar niet uit met shampoo, dit droogt het alleen maar verder uit.

Spoel eerst uitvoerig je haar met water. Wanneer alles uitgespoeld is, wring je je haar uit en smeert er een goede zilvershampoo in. Laat maximaal 5 minuten inwerken maar ook zeker niet te kort. Gebruik hierna een goed haarmasker, deze heb je ook speciaal voor blond haar met een soort zwakke werking van zilvershampoo.

Nabehandelen: Het aanbrengen van de TONER de blonde haarverf spoeling voor de gewenste kleur blond

Zelf vind ik het fijn deze pas de dag erna aan te brengen. Het blonderen is al met al een hele klus en naar mijn idee pakt het dan wat beter. Bij elk merk is de mengverhouding en inwerktijd anders. Is je haar gelig en ga je voor een koele tint blond? Hou dan gewoon 30 minuten aan anders werkt het niet goed genoeg. Zorg wel voor een keukenweegschaaltje voor het mengen van de juiste verhoudingen.

De blonde toner goed laten inwerken en doorkammen. Daarna lekker uitspoelen. Je zal merken dat als je een goede toner hebt je haar juist zachter aanvoelt dan voorheen. Heerlijk.

Was je haar niet te vaak na het blond verven.
De toner zal snel vervagen en dat is zonde. Ook heeft je haar na het blonderen extra goede verzorging nodig en wassen droogt je haar alleen maar verder uit. Droogshampoo is je beste vriend en het verdoezelt ook nog eens je uitgroei, jeeh!

Alles over blonde toners lees je in dit artikel

De juiste kleur blond

De keus is echt enorm. Zelf ben ik fan van het ijsblond, ik kan ook uren turen naar van die geflipte kappers op Instagram, de ene tint nog mooier dan de ander. Het voordeel van zo’n koele tint blond is dat het eigenlijk iedereen staat, je kan er dus nooit mee de mist in gaan!

Mijn huid een koele ondertoon. Dit is belangrijk om te weten voor je de kleur bepaald. Een warme kleur blond maakt mij heel grauw en bleek.

Wil je weten welk kleurtype jij bent? Je leest het in dit artikel.

En nu aan de slag!

Zie jij het nog steeds zitten om je haar zelf blond te verven? Ga dan gauw lekker aan de slag. Mijn laatste tip is om niet te beknibbelen op de haarverf en blondeermiddelen. Bestel dit bij een kapperswinkel en niet bij een drogist. Dit voor een mooi en professioneel resultaat.

Het verven van mijn haar doe ik hobbymatig en bovenstaand artikel is een advies, gebaseerd op eigen ervaringen. Wil jij ook een blondje worden? Dan is dit uiteraard op eigen risico, ik ben op geen enkele manier verantwoordelijk voor mislukte coupes ;-).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *