Zelfverzekerder worden
Mindset Moderne Ouders Voor mama

Zelfverzekerder worden in 5 stappen

Zelfverzekerder worden, het klinkt zó makkelijk… Maar om dit in je systeem te krijgen gaat vaak niet van de een op de andere dag. Iedereen is op zijn eigen manier weleens onzeker, de ene persoon meer dan de ander. Ook ik, juist ik. Soms overvalt het me nog steeds. Ik kan vol bewondering kijken naar mensen die zich zo zelfverzekerd voelen dat ze het van mijlen ver uitstralen.

Ben jij ook snel onzeker en wil je graag wat zelfverzekerder worden? In dit artikel deel ik de dingen die mij hebben geholpen om zelfverzekerder te worden.

1. Ben jezelf ervan bewust dat je zelfverzekerder mag worden

Zoals bij veel problemen is de eerste stap om bewust te worden van je eigen ‘probleem’. In dit geval je onzekerheid. Is er iets gebeurd in het verleden waardoor je zo onzeker bent geworden? Of ben je eigenlijk altijd al zo geweest?

Als je onzekerheid is ontstaan door een situatie uit het verleden, is het belangrijk dit uit te zoeken en aan te pakken. Door terug te kijken op de situatie, te bedenken wat er nu anders is en hoe je bent gegroeid ten opzichte van toen. Als het verleden toch een rol blijft spelen kan het goed zijn er met iemand over te praten.

Als je eenmaal weet waar die onzekerheid vandaan komt, is het ook goed om te bedenken waar je dan precies onzeker over bent.

Is het iets aan je uiterlijk? Je (werk) prestaties? Je sociale vaardigheden? Wanneer je weet waar jij onzeker over bent kan je dit vanaf de kern aanpakken. Het kan natuurlijk ook een combinatie zijn van bovenstaande punten.

Zelf ben ik bijvoorbeeld snel onzeker over mijn uiterlijk. Zo kan ik, vooral als ik mijn dag niet heb snel piekeren over mijn neus en sinds ik mama ben ook over mijn buik of andere onnozele dingen. Je leest het goed, ik ben me er van bewust dat het onnozel is en dat is al een stap in de goede richting!

2. Stop met vergelijken


Een van de lastigste dingen als het gaat om zelfverzekerder worden, is stoppen jezelf te vergelijken met anderen. In grote of kleine mate doet iedereen dit. Het is een van de grootste valkuilen, juist als je onzeker bent. Want in jouw ogen is iedereen knapper, slimmer, succesvoller of beter dan jou.

Wat kan je wel doen?

Zie je iemand die erg zelfverzekerd is, denk dan niet ‘oh hij of zij is beter dan mij’. Nee, probeer er een les uit te trekken. Kijk naar iemands lichaamshouding. Hoe staat iemand, hoe praat iemand? Wat zou diegene doen of denken waardoor hij of zij zich zo zelfverzekerd voelt? Hoe zou je dit zelf doen? Observeer en leer.

Wanneer je de neiging hebt jezelf te vergelijken, probeer dan tegen jezelf te zeggen “ik ben op mijn eigen unieke manier even knap, slim en succesvol als ieder ander”. Hoe vaker je het zegt, hoe meer je erin gaat geloven.

Kim

3. Ga sporten


Veel mensen weten niet dat sporten een hele belangrijke factor is als je zelfverzekerder wil worden. Naast het feit dat je door het sporten een strakker en sterker lichaam krijgt, waardoor je je zelfverzekerder voelt, maak je ook geluk hormonen aan.

Je lichaam wordt sterker en je gaat rechterop lopen omdat je houding verbeterd. Hierdoor voel je je niet alleen zelfverzekerder maar straal je dit ook uit naar de buitenwereld. Sporten heeft dus vele positieve effecten.

Kies wel een sport die je leuk vindt. Vindt je een sportschool echt vreselijk? Doe dat dan ook gewoon niet! Er zijn zoveel leuke sporten om te beoefenen. Zoek net zolang tot dat jij iets vindt dat bij je past.

Dansles

Zelf zit ik sinds enige tijd op Burlesque en klassiek ballet. Voor meer zelfvertrouwen, om fitter te worden en omdat ik dansen gewoon heel erg leuk vindt.

Na heel lang twijfelen heb ik me eerst aangemeld voor Burlesque . Echt de Beste keuze ooit! Het is heerlijk om je af en toe uit te leven en je gewoon even sexy te voelen met je hotpants, visgatenpanty en danshakken aan. You go girl! Altijd al heb ik bewondering gehad voor de showdanseressen in bijvoorbeeld Las Vegas, of de moderne pin up girls. De klasse, het zelfvertrouwen en de uitstraling. Geweldig.

Met regelmaat word ik tijdens burlesque geforceerd om uit mijn comfortzone te stappen. Ook geeft het je zelfvertrouwen een boost als je steeds beter wordt. Bij dezelfde dansschool heb ik me enkele maanden later aangemeld voor klassiek ballet. Dit heb ik puur gedaan voor de prachtige houding die je krijgt door het beoefenen van ballet.

Natuurlijk zeg ik nu niet dat je je moet aanmelden voor burlesque om je zelfvertrouwen te laten groeien, kies iets dat bij je past. Maar.. het is zeker een aanrader.

4. Tuttebellen helpt om zelfverzekerder te worden

Tuttebellen, rommelen, meisjesdingen doen. Je begrijpt wat ik bedoel. Onderschat niet wat dit doet voor je zelfvertrouwen. Want elke persoon, ongeacht je geslacht, heeft er profijt van als je goed voor je lichaam zorgt en er aandacht aan besteed. Zeker als je mama bent geworden kan dit erbij inschieten. Soms is het goed om gewoon iets voor jezelf te doen, dat is helemaal niet erg.

Zorg dat je in ieder geval een keer in de week een momentje voor jezelf creëert, al is het maar een half uurtje, even na het douchen bijvoorbeeld.

Zelf leef ik altijd helemaal op na zo’n momentje. Muziekje aan, wenkbrauwtjes verven, benen scheren, zilvershampoo en een heerlijk haarmasker. Een mens is gauw tevreden :). Heb langer de tijd? Dan doe probeer ik gewoon even een eyeliner of oogschaduw tutorial van Instagram. Zorg wel dat je genoeg make-up reiniger in huis hebt haha.

Op zoek naar inspiratie? In dit artikel vindt 5 simpele recepten om zelf een haarmasker te maken

5. Zorg voor voldoende rust regelmaat

Ja, ik klink nu vast als moedertje overste en natuurlijk hoef je niet elke dag om 21.00 uur in bed te liggen maar besef je wel dat dit een rol kan spelen.

Als je onzeker bent heeft dit in zekere zin te maken met hoe jij in je vel zit. Wanneer je niet lekker in je vel zit heeft dit weerslag op je zelfvertrouwen. Ga je zo nu en dan weleens te laat naar bed, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar ga jij dag in dag uit veel te laat naar bed, dan wordt je naar verloop van tijd moe en prikkelbaar.

Dit werkt weer door op hoe jij in je vel zit en dat werkt weer door op je zelfvertrouwen.

Dus als je zelfverzekerder wilt worden zorg je ervoor dat je fit en uitgerust bent. Klaar voor al het moois dat de dag je brengt.

Hopelijk kunnen deze tips voor jou de basis zijn naar een leven met meer zelfvertrouwen. En onthoudt, zelfvertrouwen is niet in een dag geleerd, zoiets moet groeien en kan je niet forceren. Vertrouw op jezelf, geloof in jezelf en vooral, wees lief voor jezelf.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *